Komentuodamas pranešimus, kad ES planuoja nubausti asmenis, tokius kaip Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkai Anatolijus Čepiga ir Aleksandras Miškinas, galimai apnuodijusius nervus paralyžiuojančia medžiaga buvusį šnipą Sergejų Skripalį Anglijoje, jis pažymėjo: „Mūsų reakcija yra neigiama.“

„Jūs patys teisingai sakote, kad jie įtariami, bet jie įtariami nepagrįstai. Iki šiol nenuskambėjo jokių įrodymų. Visi mes žinome apie jau garsiu tapusį šių dviejų piliečių nuotraukų rinkinį“, – bendraudamas su žurnalistais sakė D. Peskovas.

„Bet jūs žinote, kad jokių svaresnių, konkretesnių įrodymų mes neturime, todėl neigiamai vertiname tokį sprendimą“, – pabrėžė jis.

Į prašymą patikslinti, ar minėtų GRU pareigūnų kaltės neįrodo Britanijoje jau paskelbta informacija, D. Peskovas atsakė: „Įrodymai nebuvo pateikti Rusijai. Šiuo atveju niekas nepasikeitė.“

Kaip anksčiau pranešė vienas aukšto rango Bendrijos pareigūnas, ES Užsienio reikalų taryba pirmadienį be diskusijų priims du nutarimus, susijusius su sankcijomis už cheminio ginklo panaudojimą Britanijoje ir Sirijoje.

„Kalbant apie cheminį ginklą, pirmą kartą bus sudarytas sąrašas, liečiantis tarptautinių įsipareigojimų pažeidimus, susijusius su Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW). Tai palies devynis fizinius asmenis ir vieną juridinį“, – su anonimiškumo sąlyga žurnalistams pareiškė pareigūnas.

Jis atsisakė išsamiau komentuoti, kas bus įtraukti į šį „juodąjį sąrašą“.

„Kalbant apie vardus, rangus, tautybes, akių spalvą ir bet kokią kitą informaciją – ne, nenorėčiau to daryti. Nemanau, kad būsite pernelyg nustebinti, kai pamatysite patvirtintą sąrašą“, – nurodė žurnalistų pašnekovas.

Remiantis ankstesniais žiniasklaidos pranešimais, į sąrašą bus įtraukti keturi „GRU pareigūnai“, įskaitant Aleksandrą Petrovą ir Ruslaną Boširovą, kuriuos Jungtinė Karalystė laiko atsakingais už pasikėsinimą į S. Skripalį ir jo dukrą Juliją pernai kovą Anglijos Solsberyje.

Interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT A. Petrovas ir R. Boširovas tokius kaltinimus atmetė. Vakarų žiniasklaida vėliau pranešė, jog abu vyrai iš tikrųjų yra GRU agentai A. Čepiga ir A. Miškinas.

Solsberio ataka buvo pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai Europoje buvo panaudotas cheminis ginklas. Dėl šio pasipiktinimą sukėlusio incidento Britanija ir jos sąjungininkės Vakaruose išsiuntė iki šiol didžiausią skaičių rusų diplomatų, o Maskva atsakė lygiavertėmis priemonėmis.

Apnuodyti Skripaliai liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess; ši jais pasipurškusi mirė.

Londonas dėl šio apnuodijimo kaltina Rusijos karinę žvalgybą GRU, bet Maskva neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.