Kiti administracijos pareigūnai užsiminė, kad vėliau Kim Yong Cholas veikiausiai apsilankys Baltuosiuose rūmuose, kur gali susitikti su prezidentu Donaldu Trumpu. Tie pareigūnai neturėjo leidimo viešai aptarinėti šio klausimo, tad kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Tuo metu JAV ir Šiaurės Korėjos pasiuntiniai penktadienį surengė iš anksto neskelbtą aukšto lygio susitikimą Stokholme, informavo Švedijos užsienio reikalų ministerija.

Anot ministerijos atstovės Dianos Kudhaib, derybose dalyvavo Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministas Choe Son Hui, tačiau susitikimo detalių ji neatskleidė.

Kaip informavo švedų naujienų agentūra TT, JAV specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas ir Švedijos diplomatijos vadovė Margot Wallstrom taip pat dalyvavo susitikime.

Švedija palaiko diplomatinius santykius su Pchenjanu nuo 1973 metų. Ji yra viena iš vos kelių Vakarų šalių, turinčių ambasadą Šiaurės Korėjoje. Jos atstovybė teikia konsulines paslaugas JAV.

Kovo mėnesį M. Wallstrom surengė derybas su savo Šiaurės Korėjos kolega Ri Yong Ho Stokholme, po kurių Singapūre birželio mėnesį įvyko pirmasis istorinis D. Trumpo susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

D. Trumpas, ne kartą kalbėjęs apie galimybę surengti antrą susitikimą su Kim Jong Unu, anksčiau šiemet apsikeitė su Šiaurės Korėjos vadovu keliais laiškais, nors beveik nebuvo padaryta apčiuopiamos pažangos įgyvendinat miglotai suformuluotą susitarimą dėl denuklearizacijos, pasiektą per judviejų pirmą susitikimą. Nuo to laiko keli analitikai paskelbė ataskaitas, kuriose teigiama, kad Pchenjanas ir toliau vysto savo branduolines ir raketines technologijas.

Per trečiadienį Valstybės departamente įvykusį JAV diplomatų suvažiavimą Jungtinių Valstijų viceprezidentas Mike'as Pence'as pripažino, kad denuklearizacija išties vykdoma per lėtai.

Jis pavadino D. Trumpo ir Kim Jong Uno dialogą „teikiančiu vilčių“, bet pabrėžė, kad „tebelaukiame iš Šiaurės Korėjos konkrečių žingsnių likviduojant branduolinius ginklus, keliančius grėsmę mūsų tautai ir mūsų sąjungininkams regione“.

Niujorke pernai lapkritį turėjęs įvykti M. Pompeo ir Kim Yong Cholo susitikimas buvo staigiai atšauktas. JAV pareigūnai tuomet sakė, kad Pchenjanas atšaukė tą pasitarimą.

Kaip pareiškė nežinomu pageidavęs likti vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, abi šalys vis dar „stengiasi siekti pažangos“ denuklearizacijos klausimu. Pasak jo, D. Trumpas „ketina dar kartą pasimatyti su pirmininku Kim (Jong Unu) per antrąjį viršūnių susitikimą, kurio vieta ir data dar nenustatyti“.

Derybos atsidūrė aklavietėje,nes Šiaurės Korėja atsisakė pasidalinti detalia informacija apie jos branduolinius objektus ir leisti inspektoriams remtis šiais duomenimis patvirtinant tokių objektų likvidavimą.

Pchenjanas reikalauja, kad JAV atšauktų jam paskelbtas sankcijas bei garantuotų Šiaurės Korėjos saugumą, ir tik tada žada imtis tolesnių žingsnių po pirminio branduolinių ir raketinių ginklų bandymų įšaldymo.

Kim Jong Unas savo tradicinėje naujametinėje kalboje išreiškė nusivylimą dėl pažangos derybose stokos. Nepaisant to, lankydamasis praėjusią savaitę Pekine jis pareiškė, kad Šiaurės Korėja sieks antrojo viršūnių susitikimo, kad „pasiektų rezultatus, kuriuos sveikintų tarptautinė bendruomenė“, informavo Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.