Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Jungtinėse Valstijose gimusi ir ten praėjusį savaitgalį Federalinio tyrimų biuro (FTB) sulaikyta „Press TV“ laidų vedėja Marzieh Hashemi užsiima tik žurnalistika.

Griežtąjį kursą palaikantis laikraštis „Vatan-e Emrooz“ rašo, kad M. Hashemi sulaikymas „panašus į Saudo Arabijos elgesį su ją kritikavusiu žurnalistu“. Čia turimas galvoje JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininkas Jamalas Khashoggi, spalio 2 dieną nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule.

Tuo metu Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas „Press TV“ sakė, kad „mes turime teisę toliau rūpintis jos interesais“, nes Naujajame Orleane gimusi M. Hashemi, kurios pavardė anksčiau buvo Melanie Franklin, turi ir Irano pilietybę.

Visgi Iranas dvigubos pilietybės nepripažįsta. Tai tampa svarbu, kai šiitiškoje respublikoje areštuojami su Vakarais tam tikrais ryšiais susiję asmenys.

„Ji yra garsi žurnalistė, ji nieko nepadarė, tik užsiima žurnalistika, – sakė M. J. Zarifas. – Panelės M. Hashemi areštas yra labai aiškus žodžio laisvės pažeidimas, politinė prievarta prieš nekaltą asmenį. Esu įsitikinęs, kad Jungtinės Valstijos turėtų ją nedelsiant paleisti.“

M. Hashemi buvo sulaikyta sekmadienį Sent Luise, kur filmavo dokumentinį filmą apie judėjimą „Black Lives Matter“. Prieš tai ji aplankė gimines Naujajame Orleane. Kaip sakė žurnalistės vyresnysis sūnus Hosseinas Hashemi, ji buvo sulaikyta kaip liudininkė, turinti tyrimui svarbios informacijos, ir buvo FTB nugabenta į Vašingtoną.

FTB į paklausimą elektroniniu paštu atsakė, jog neturi jokių komentarų.

„Vis dar nesuprantame, kas vyksta“, – telefonu iš Vašingtono sakė Kolorado universiteto mokslo darbuotojas H. Hashemi ir pridūrė, kad tiek jis, tiek kiti M. Hashemi vaikai gavo šaukimus atvykti duoti parodymų didžiajai žiuri.

M. Hashemi buvo sulaikyta Iranui sulaukiant vis griežtesnės kritikos dėl dvigubą pilietybę turinčių asmenų ir kitokio pobūdžio ryšiais su Vakarais susijusių žmonių areštų. Anksčiau šiitiška respublika neretai pasitelkdavo tokias bylas kaip poveikio priemonę derybose su Vakarais.

Federaliniai įstatymai leidžia teisėjams nurodyti areštuoti liudininkus, jei vyriausybė gali įrodyti, kad jų liudijimas ypatingai reikšmingas baudžiamajai bylai ir esama pavojaus, kad jie gali bandyti pabėgti, taip pat nepaklusti šaukimui atvykti į teismą.