Artimiausiomis dienomis incidento vietoje ketinama detonuoti sprogmenų: viliamasi, kad jie padės suardyti nuošliaužą, tvenkiančią upę ir keliančią siaubą gyvenantiems Chabarovsko ir Amūro regionuose.

Remiantis vietos žiniasklaida, sprendimą paprašyti pagalbos karinių šalies pajėgų palaimino pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Sklando gandai, kad prieš nuošliaužą gali būti surengti ir antskrydžiai.

Filmuotoje medžiagoje matoma, kad į regioną gabenamos 175 tonos karinės ir inžinerinės įrangos. Operacijai bus pasitelktas vienas didžiulis An-124 ir keturi Il-76.

Įranga ir specialūs sprogmenys skraidinami prie Burėjos upės Chabarovsko regione, kur neseniai ją užtvenkė didžiulė uolienų nuošliauža. Jos ardymo operacija, anot ekspertų, primena tikrų tikriausius karinius mokymus.

Baiminamasi, kad, pabandžius sprogmenimis sugrąžinti upės tėkmę, kalnuotoje vietovėje gali įvykdyti ir daugiau nuošliaužų.

Mokslininkai tvirtina, kad gruodį, kai uolienos masyvas užvertė upę, ja nuvilnijo net 50 metrų aukščio banga. Oficialios informacijos apie tai nėra, nors vandens lygio pokyčiai ir buvo fiksuoti. Jeigu griūtis pasikartotų, susiformuotų dar viena galinga banga, tik galbūt mažesnė.

„Kol kas naujos nuošliaužos rizikos nėra. Buvome iš arti apžiūrėti to darinio. Jeigu susidariusi užtvanka bus susprogdinta, į upę suvirs likusi kalvos dalis. Labai didelė tikimybė, kad taip ir nutiks. Gruodį buvo 50 metrų aukščio banga. Jei bus sprogimas ir sugrius likusi kalvos dalis, sulauksime naujo cunamio, tik gal ne tokio galingo“, sakė mokslininkas Aleksejus Machinovas.

Skelbiama, kad gruodžio 11 dieną įvykusios nuošliaužos pakaktų užpildyti 13 tūkst. 600 olimpinių baseinų. Po griūties kalne atsivėrė 34 mln. kubinių metrų ertmė, galinti susiurbti tiek vandens, kiek sunaudotų vienu metu po dušu besimaudanti visa Amerika. Upę blokuojančios sankaupos aukštis – net 160 metrų.

Chabarovsko ir Amūro regiono gyventojai nuogąstauja, kad juos gali pražudyti potvynis. Potvynis sutrikdytų ir pagrindinės Baikalą ir Amūrą jungiančios geležinkelio linijos darbą. Dėl sutrikdytos upės tėkmės stinga vandens Burėjos hidroelektrinės rezervuarui.

Neseniai atliktas visuomenės nuomonės tyrimas atskleidžia, kad 27 proc. respondentų mano, jog upę užtvenkė nukritęs meteoritas; 33 proc. teigė, kad tai ateivių darbas.

„Šiuo metu aiškinamės incidento priežastis, aš asmeniškai manau, kad tai meteoritas“, – teigė vietos gyventojas Aleksejus Maslovas.

Pirmieji incidento vietą pasiekė medžiotojai, jie sunerimo dėl netikėto ir staigaus upės tėkmės pasikeitimo. Jie informavo, kad vandenyje – šiltos uolienos. Pirmoji jų mintis buvo apie nukritusį meteoritą, nors oficialiai ši versija nepatvirtinta.

Vienas iš garsiausių nuošliaužų ekspertų iš Didžiosios Britanijos profesorius Dave‘as Petley sako, kad tai negalėjo būti meteoritas: „Galiu patikinti, kad tai tikrai dalis kalno“.