„Po baisių 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro aktų mes kartu su Jungtinėmis Valstijomis - mūsų partnerėmis iš NATO - įžengėme į Afganistaną, vadovaudamiesi devizu „Kartu atėjome, kartu ir išeisime“. Šis devizas aktualus ir dabar. Tai reiškia, kad JAV turi pačios sau įvertinti, kokia bus situacija, kai jos paliks afganistaniečius likimo valiai“, - sakė U. von der Leyen.

Atsakydama į patikslinantį klausimą, ar Berlynas užbaigs savo dalyvavimą operacijoje, jeigu Vašingtonas išves savo kariškius, ministrė pareiškė: „Tai tikrai bus svarbu visoms joje dalyvaujančioms šalims: ir italams, ir britams. Ir mums taip pat“.

Gruodžio pabaigoje laikraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas įsakė Pentagonui parengti maždaug 7 tūkstančių Amerikos kariškių išvedimo iš Afganistano planą. Bet vėliau Nacionalinio saugumo tarybos spaudos tarnybos vadovas Garrettas Marquisas pareiškė, kad Baltųjų rūmų šeimininkas nedavė tokio įsakymo ir nepriėmė tokio sprendimo.

Oficialiais duomenimis, šiuo metu Afganistane dislokuota apie 14 tūkstančių Amerikos kariškių, kurie ne tik dalyvauja operacijose prieš talibus, bet ir rengia šios šalies ginkluotąsias pajėgas. Pagal Bundestago mandatą, Vokietijos kontingentas Afganistane neturi viršyti 1,3 tūkstančio kariškių.