Th. May pasiūlymas buvo atmestas dėl vadinamojo „apsidraudžiamojo plano“, kuris numatė, kad Airijos pasienyje nebūtų statoma jokių kontrolės punktų: konservatorių partijos nariai euroskeptikai baiminasi, kad tokiu atveju Jungtinė Karalystė visam laikui įkliūtų į bloko muitų sąjungos spąstus.

„Oksimoroniška yra tai, kad visos šalys nurodė nenorinčios griežtos sienos, tačiau iki įgyvendinamo sprendimo mums dar labai toli“, – teigia 39-erių S. McAnespy, nepriklausoma apylinkės tarybos narė.

Pasak S. McAnespy, Airijos saloje auga susirūpinimas Londone besivystančios „Brexit“ dramos atžvilgiu. Kai kuriems gyventojams nerimą kelia tai, kad Airijos suformuota ES strategija gali priversti Jungtinę Karalystę galiausiai išeiti iš bloko be sandorio – tokia situacija greičiausiai sugrąžintų pasienio infrastruktūrą ir smarkiai sutrikdytų prekybos srautą tarp JK ir Airijos.

„Brexit“ nesėkmės perspektyva – rimta grėsmė, kuri būtų katastrofiška abiejų salų ūkininkams ir rimtai pakenktų vartotojų interesams, – teigia Airijos ūkininkų asociacijos prezidentas Joe Healy. – Lošti iš „Brexito“, kuris ir taip stovi ant prarajos krašto, yra beprotybė.“

ES kompromisas?

Savo mintimis J. Healy dalijosi rengdamasis skristi į Briuselį, kur ketina prašyti skubios pagalbos Airijos ūkininkams; kai kurie pasienio regiono gyventojai ragina ES ir Airiją siekti kompromiso, kad būtų išvengta „Brexito“ be sandorio.

„Manau, Europa turėtų reaguoti ir atlikti savo vaidmenį, jei tikrai nori sėkmingo susitarimo, – tvirtina 46-erių Alastairas Pattersonas iš Kasldergo Tirono grafystėje. – Jeigu Europa nesileis į kompromisus, iš jų pusės tai irgi bus didelė klaida.“

Kol kas jokie ženklai nerodo, kad Airija ruoštųsi keisti numatytą kryptį. Trečiadienį Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney pareiškė, kad šiuo metu „laikas suimti save į rankas“, pridurdamas, kad reikšmingi išėjimo sandorio pakeitimai yra neįmanomi.

Vyriausybės lošimas grindžiamas mažiausiai dviem priežastimis. Pirma, apsidraudžiamojo plano sušvelninimas keltų grėsmę politiniam sutarimui, kuriuo ir paremta ši strategija, potencialiai išlaisvinant jėgas, kurios net galėtų privesti prie Leo Varadkaro mažumos valdymo pabaigos.

Antra, prieš antradienio balsavimą Airijos politikai pripažino, kad galimos trys baigtys: susitarimas būtų priimtas; „Brexit“ įvyktų be susitarimo; JK pasuktų kur kas švelnesnio „Brexito“ link arba visiškai atsisakytų šio projekto. Nors pirmoji galimybė dabar nutolo, o „Brexito“ be sandorio tikimybė išaugo, vis dar negalima atmesti ir trečiosios perspektyvos.

Tuo metu Omoje S. McAnespy nerimauja dėl galimo grįžimo prie pasienio infrastruktūros.

„Dvidešimt metų gyvenau su griežtu pasieniu ir dar dvidešimt metų – be, ir jaučiu, kad puolamas kolektyvinis Šiaurės Airijos žmonių mentalitetas, – teigia S. McAnespy. – Atvirai kalbant, mes ir taip patyrėme per daug sumaišties.“