Šiuo metu palestiniečiai Jungtinėse Tautose turi stebėtojo statusą. Visateisė narystė šioje organizacijoje prilygtų tarptautiniam jų valstybingumo pripažinimui.

Šalies prašymui tapti visateise JT nare pirmiausia turi pritarti Saugumo Taryba, kur Jungtinės Valstijos turi veto teisę. Pritarus Saugumo Tarybai, prašymas teikiamas tvirtinti Generalinei Asamblėjai.

„Žinome, kad sulauksime JAV veto, tačiau tai neužkirs kelio mums pateikti savo paraišką“ dėl visateisės narystės Jungtinėse Tautose, žurnalistams sakė palestiniečių užsienio reikalų ministras Riyadas al Maliki.

Palestiniečiai užsiims lobistine veikla Saugumo Taryboje ir „po kelių savaičių“ turėtų pateikti paraišką dėl JT narystės, sakė jis.

Palestiniečiai dar 2011 metais pateikė prašymą dėl narystės, tačiau Saugumo Taryba dėl jo taip ir nebalsavo.

Izraelis „stabdo vystymąsi“

Palestiniečių lyderis Mahmoudas Abbasas pasakė kalbą per ceremoniją Jungtinėse Tautose, skirtą palestiniečių pirmininkavimo blokui, kuriam priklauso G-77 šalių grupė ir Kinija, pradžiai.

Palestiniečiai viliasi, kad pirmininkavimas didžiausiam besivystančių valstybių blokui Jungtinėse Tautose sustiprins jų tarptautinį autoritetą.

M. Abbasas savo kalboje akcentavo, kad Izraelis stabdo vystymąsi Artimuosiuose Rytuose, ir dar kartą patvirtino įsipareigojimą siekti dviejų valstybių sprendinio konflikte su žydais.

„Izraelio toliau vykdoma Palestinos valstybės kolonizacija ir okupacija stabdo mūsų vystymąsi, žlugdo bendradarbiavimo ir koordinavimo galimybes bei užkerta kelią visų regiono tautų darniai plėtrai“, – sakė M. Abbasas.

Palestiniečių lyderis pabrėžė esąs pasiryžęs siekti „taikaus sprendinio, kuris užbaigtų okupaciją ir įtvirtintų Palestinos valstybės su sostine Rytų Jeruzale, taikiai ir saugiai sugyvenančios su Izraelio valstybe, nepriklausomybę“.

Palestiniečiai audringai reagavo į 2017 metų gruodį JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostine nukrypstant nuo daugelį metų galiojusio tarptautinio konsensuso, kad šio miesto statuso klausimas turi būti sprendžiamas per konflikto šalių derybas.

M. Abbasas nutraukė ryšius su D. Trumpo administracija ir pažadėjo priešintis bet kokioms JAV taikos iniciatyvoms, kurios būtų šališkos Izraelio naudai.

Jungtinės Valstijos taip pat nurėžė milijonų dolerių finansinę pagalbą palestiniečiams, įskaitant lėšas Jungtinių Tautų Pagalbos ir darbų agentūrai (UNRWA), besirūpinančiai palestiniečių pabėgėliais. Dėl to UNRWA teko smarkiai apkarpyti palestiniečių švietimo ir sveikatos programas.

Generalinė Asamblėja pernai priėmė rezoliuciją, kuria stebėtojos statusą turinčiai Palestinai buvo suteikta papildoma teisė pirmininkauti G-77 grupei, kuriai priklauso 134 šalys.

JAV balsavo prieš šią iniciatyvą argumentuodamos, kad palestiniečiams neturėtų būti leista pirmininkauti šiam blokui, nes jie nėra visateisiai JT nariai.