Likus beveik 22 mėnesiams iki 2020 metų prezidento rinkimų pradeda aiškėti kovos dėl Baltųjų rūmų dalyviai, amerikiečiams pradedant svarstyti, kas galėtų būti opozicijos partijos pretendentas mesti iššūkį D. Trumpui.

Keturi demokratai, iš jų – trys moterys, pastarosiomis savaitėmis jau atliko aiškių žingsnių oficialios kampanijos link. Keletas kitų, įskaitant kai kuriuos K. Gillibrand kolegas Senate, vieną prieš D. Trumpą nusistačiusį milijardierių verslininką ir buvusį viceprezidentą Joe Bideną, dar nebuvo linkę skubėti.

„Ketinu kandidatuoti į Jungtinių Valstijų prezidentus, nes kaip jauna mama noriu kovoti už kitų žmonių vaikus lygiai taip pat atkakliai, kaip kovočiau už saviškius. Štai kodėl esu įsitikinusi, kad sveikatos apsauga turėtų būti teisė, o ne privilegija“, – senatorė sakė per televizijos CBS vakaro pokalbių laidą su Stephenu Colbertu.

K. Gillibrand nusiteikusi per savo kampaniją daug dėmesio skirti lyčių lygybės klausimams, kovoti su „instituciniu rasizmu“, kovoti su neskaidriu lobizmu ir Vašingtone įsitvirtinusiomis užkulisinėmis galios struktūromis, taip pat imtis priemonių prieš politikų „korupciją ir godumą“.

„Žinau, jog pasižymiu užuojauta, drąsa ir bebaimiu ryžtu, kad tai būtų padaryta“, – pridūrė ji.

52 metų politikė iš Niujorko valstijos sakė formuojanti galimybių tyrimo komitetą. Šis teisinis žingsnis yra labai svarbus kandidatu į JAV prezidento postą siekiančiam tapti politikui.

Kaip pranešama, K. Gillibrand taip pat ketina artimiausiomis dienomis apsilankyti anksti balsuojančioje Ajovos valstijoje.

S. Colbertas jos paklausė, ar galimybių tyrimo tyrimo komiteto suformavimas tėra formalumas, ir pasidomėjo, ar kada nors toks komitetas buvo pataręs pretendentui atsisakyti savo planų.

„Na, tai labai svarbus pirmasis žingsnis. Tačiau aš jį atlieku, nes ketinu kandidatuoti“, – aiškino K. Gillibrand.

Jungtinėse Valstijose tęsiantis daliniam federalinių institucijų uždarymui politikė dėl susidariusios padėties kaltino D. Trumpą ir jo pastangas užsitikrinti finansavimą savo planui pastatyti sieną pasienyje su Meksika. Pasak jos, prezidentas „neturėtų ožiuotis, kai negauna, ko nori“.

D. Trumpas turėtų tartis su abiem partijomis dėl savo vizijos apie imigracijos reformą, pridūrė senatorė.

„Vyriausybės uždarymas skriaudžia žmones. Šiuo metu jis (prezidentas) taip elgiasi, nes nori pasiekti savo“, – aiškino ji.

„Susigrąžinkime savo vertybes“

K. Gillibrand savo žinią antradienį taip pat stengėsi paskleisti per socialinius tinklus.

„Turime pakilti ir susigrąžinti savo vertybes“, – sakoma jos „Twitter“ žinutėje.

„Turime apsaugoti savo pagrindines teises ir kovoti už geresnę sveikatos apsaugą, švietimą ir darbo vietas. Ir tikiu esanti moteris, (tinkama) šiam darbui“, – pareiškė ji ir pridūrė „nebijanti susigrumti su Trumpu“.

K. Gillibrand lapkritį buvo lengvai perrinkta antrai pilnai kadencijai. 2009 metais ji buvo paskirta užimti Hillary Clinton vietą Senate, kai ši tapo valstybės sekretore.

Nuo to meto K. Gillibrand atsisakė kelių savo centristinės pakraipos politinių pozicijų, pakrypo į kairę ir galiausiai tapo viena iš liberaliausių pažiūrų senatorių.

Iki kitų prezidento rinkimų tebėra likę daugiau kaip 650 dienų, bet K. Gillibrand žengia į gausų būrį pretendentų, besivaržančių dėl teisės mesti iššūkį D. Trumpui.

Senatorė Elizabeth Warren, dažnai tapdavusi provokuojamo būdo prezidento milijardieriaus kritikos taikiniu, irgi yra įkūrusi galimybių tyrimo komitetą – kaip ir havajietė Atstovų Rūmų narė Tulsi Gabbard, buvusi savo valstijos Nacionalinės gvardijos narė, dalyvavusi karinėse misijose Irake ir Kuveite.

Oficialiai ketinimus siekti valstybės vadovo posto taip pat yra pareiškęs San Antonijaus miesto meras ir prezidento Baracko Obamos administracijos buvęs narys Julianas Castro bei neseniai atsistatydinęs Kongreso narys iš Merilando Johnas Delaney.

Prognozuojama, kad į šį ratą greitai įžengs žinomesnių politikų, įskaitant J. Bideną, buvusį Kongreso narį Beto O'Rourke, senatorius Cory Booker, Kamalą Harris, Amy Klobuchar ir Bernie Sandersą. Pastarasis 2016 metais nesėkmingai varžėsi su H. Clinton dėl demokratų kandidato į prezidentus titulo.

Tačiau K. Gillibrand irgi yra pasižymėjusi kai kuriose srityse. Ji yra viena pagrindinių D. Trumpo kritikių Senate ir dažniau nei beveik visi kiti senatoriai balsuodavo prieš šio prezidento pasiūlytus kandidatus į svarbius postus.

Be to, K. Gillibrand žinomumas padidėjo dėl trejus metus trukusios kampanijos už teisės aktą, turintį pertvarkyti teisinę atsakomybę už lytinius nusikaltimus kariuomenėje ir atverti kelią pašalinti nusikaltusius kariškius iš vadovaujančių postų.

Šis įstatymas nebuvo priimtas Senato, bet K. Gillibrand nuolat pabrėžia lytinio smurto kariuomenėje, aukštosiose mokyklose ir darbo vietose problemą.