„Atsakomybė už tai visiškai tenka amerikiečiams“, – po derybų Ženevoje sakė rusų užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Maskvos delegacijai vadovavęs S. Riabkovas sakė, kad šalims nepavyko dėl nieko susitarti, o Vašingtonas neatrodė nusiteikęs toliau derėtis.

„Esame priversti pripažinti, kad judėjimo į priekį nėra“, – sakė jis.

JAV ir Rusijos diplomatai Ženevoje susitiko visame pasaulyje kilus susirūpinimui dėl minimos dvišalės sutarties likimo. JAV prezidentas Donaldas Trumpas spalio mėnesį pasakė, kad jo šalis pasitrauks iš sutarties, jei Rusija nevykdys jos įsipareigojimų.

Amerikiečiai nurodė, kad susitikimas Ženevoje juos nuvylė.

JAV ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo sekretoriaus pavaduotoja Andrea Thompson sakė, jog susitikimas Ženevoje, kurio tikslas buvo išspręsti ginčą dėl pakto, „nuvylė, nes yra aišku, kad Rusija toliau esmingai pažeidinėja šią sutartį“.

Praėjusį mėnesį Vašingtonas sakė, kad per 60 dienų pasitrauks iš INF sutarties, jei Rusija neišmontuos raketų, kuriomis, kaip teigia JAV, pažeidžiama ši sutartis.

S. Riabkovas kritikavo JAV derybininkus dėl „bekompromisės pozicijos“.

Pasak jo, amerikiečiai patvirtino Vašingtono ketinimą vasario 2 dieną pasitraukti iš sutarties.

Rusija pasiūlė surengti dar vieną derybų ratą, bet JAV atsakymo negavo, nurodė S. Riabkovas ir pridūrė: „Mes pasirengę dialogui remiantis lygiateisiškumu, abipuse pagarba (ir) be ultimatumų kėlimo.“

Penktadienį Rusija planuoja informuoti Europos diplomatus apie derybų statusą, nurodė S. Riabkovas.

Įtampa dėl INF sutarties didėjo, ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas grasino naujomis ginklavimosi varžybomis, jei šis susitarimas žlugtų.

Gruodžio mėnesį V. Putinas užsiminė, kad gali svarstyti idėją dėl kitų šalių prisijungimo prie INF sutarties ar pradėti derybas dėl naujo susitarimo.

Dvišalę INF sutartį 1987 metais pasirašė tuometinis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Sutartis eliminavo trumpojo ir vidutinio nuotolio nuo žemės paleidžiamas balistines ir sparnuotąsias raketas.