Rusijai derybose atstovavo Užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas, o Jungtinėms Valstijoms – Valstybės departamento sekretoriaus pirmoji pavaduotoja Andrea Thompson.

Susitikimas įvyko Rusijos Jungtinių Tautų atstovybės pastate. Žiniasklaidos atstovai į jį nebuvo leidžiami.

Prieš derybas A. Thompson sakė, kad Ženevoje vyksiančiose konsultacijose su rusų delegacija amerikiečiai tikisi aptarti Rusijos sugrąžinimo prie Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF) sąlygų laikymosi klausimą.

„Vadovauju JAV delegacijai Ženevoje ir tikiuosi, kad su rusų delegacija aptarsime, kaip Rusija planuoja sugrįžti prie visiško ir kontroliuojamo INF vykdymo“, – sakė A. Thompson. Ją citavo JAV Valstybės departamentas.

Tai buvo pirmos JAV ir Rusijos konsultacijos po spalio 20 dienos, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie Vašingtono ketinimus trauktis iš INF sutarties, nes Maskva neva jos nesilaiko.

Vėliau, gruodžio 4 dieną, JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paskelbė ultimatumą Rusijai, reikalaudamas, kad Maskva per 60 dienų modifikuotų arba sunaikintų savo raketų sistemą 9M729.

JAV ir NATO sako, kad ši sistema, dar žinoma kaip SSC-8, pažeidžia INF sutartį, draudžiančią Amerikai ir Rusijai turėti nuo žemės paleidžiamų raketų, galinčių nuskrieti 500–5 500 kilometrų.

Rusijai paskelbto ultimatumo terminas baigiasi vasario 2 dieną. Jeigu iki šios dienos Rusija neįvykdys JAV reikalavimo, M. Pompeo pagrasino, kad Vašingtonas suspenduos savo įsipareigojimus pagal INF sutartį.

Tuo metu Rusija neigia, kad kokios nors jos turimos raketų sistemos pažeidžia INF sutarties sąlygas, ir atsako kaltinimais pačioms Jungtinėms Valstijoms.

Pasak Rusijos, JAV pažeidinėja INF sutarties sąlygas, dislokuodamos Europos priešraketinės gynybos objektuose savo universalius raketų leidimo įrenginius MK41, galinčius leisti „Tomahawk“ tipo raketas, įveikiančias iki 2,4 tūkst. kilometrų atstumą.

INF susitarimą 1987 metais pasirašė tuometis JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Ši sutartis draudžia Amerikai ir Rusijai turėti nuo žemės paleidžiamų raketų, galinčių nuskrieti 500–5 500 kilometrų, ir jų paleidimo sistemų.

JAV: Rusija esmingai pažeidinėja sutartį

Rusija ir toliau „esmingai pažeidinėja“ Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį, antradienį pareiškė Jungtinės Valstijos, taip padidindamos tikimybę, kad Vašingtonas įgyvendins grasinimus atsisakyti šios sutarties dėl įtariamų Maskvos pažeidimų.

JAV ginklų kontrolės ir tarptautinio saugumo sekretoriaus pavaduotoja A. Thompson sakė, jog susitikimas Ženevoje, kurio tikslas buvo išspręsti ginčą dėl pakto, „nuvylė, nes yra aišku, kad Rusija toliau esmingai pažeidinėja šią sutartį“.