Didele balsų persvara (432 prieš, 202 už) "Brexit" susitarimas buvo atmestas. Šis rezultatas yra vienas didžiausių pralaimėjimų, kada nors patirtas Britanijos premjero.

Dėl šio žingsnio Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES procesas atsidūrė nežinioje.

Po fiasko pasibaigusio balsavimo Didžiosios Britanijos parlamentas trečiadienį balsuos dėl nepasitikėjimo premjere Theresa May, britų įstatymų leidėjams nepritarus jos pasiektam „Brexit“ susitarimui su Briuseliu.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo pareiškęs, kad Th. May vyriausybė patyrė „katastrofinį“ pralaimėjimą.

Balsavimas turėjo įvykti dar pernai gruodį, tačiau neabejodama patirti triuškinantį pralaimėjimą Th. May nukėlė balsavimą sausio 15-ai dienai.

Po Bendruomenių Rūmų balsavimo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas paragino Britanijos lyderius iš naujo apgalvoti savo „Brexit“ strategiją. Jo pareiškimą galima suprasti kaip raginimą Londonui apsvarstyti galimybę atsisakyti išstojimo iš bloko.

„Jeigu susitarimas neįmanomas ir niekas nenori jokios sutarties, tuomet kas pagaliau turės drąsos pasakyti, koks yra vienintelis teigiamas sprendinys?“ – sakoma D. Tusko „Twitter“ žinutėje.

Likus kiek daugiau negu dviem mėnesiams iki planuojamo išstojimo kovo 29 dieną Britanija vis dar nėra apsisprendusi, ką daryti.

Dabar Th. May, kuriai gresia prarasti premjerės postą, privalo nuspręsti, ar ji mėgins organizuoti naują balsavimą, atidės „Brexit“ arba mėgins užtikrinti, kad šalis apskritai atsisakytų planų išstoti iš Bendrijos.

Sprendžiantis valstybės likimui šimtai triukšmingų „Brexit“ šalininkų ir priešininkų susirinko prie parlamento pastato Londone. Kai kurie mušė būgnus arba stūmė didžiules platformas su pagrindinius JK politikus išjuokiančiomis lėlėmis.

„Tai gali būti diena, vesianti mus į išstojimą be jokios sutarties!“ – sakė 25 metų Simonas Fisheris, remiantis scenarijų, kad šalis iš ES išstotų staigiai ir griežtai.

Netoliese susirinkęs daug gausesnis antrojo referendumo šalininkų būrys pavertė Parlamento aikštę ES vėliavų jūra.

Vienas „Brexit“ šalininkas mėgino prisidėti prie šių eitynių ir buvo sulaikytas policijos, skambant kitų protestuotojų šūksniams „Padugnė!“, bylojantiems apie didėjančią įtampą.

Kiti reiškė palaikymą antram referendumui, nors Th. May vyriausybė tokią galimybę atmeta.

Airijos vyriausybė antradienį pareiškė suintensyvinsianti pasiruošimus scenarijui, kad Didžioji Britanija išstos iš Europos Sąjungos be jokio susitarimo, Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjams triuškinama balsų persvara atmetus premjerės Theresos May su Bendrijos lyderiais suderintą "Brexit" susitarimą.

"Gaila, bet šio vakaro balsavimo baigtis didina netvarkingo "Brexit" riziką. Taigi, vyriausybė toliau intensyvins pasiruošimus tokiam rezultatui", - sakoma Dublino pranešime.

„Brexit“ sutarties atmetimas – „karti diena Europai“, sako Vokietija

Vokietijos kanclerės pavaduotojas Olafas Scholzas antradienį pareiškė, kad Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjų sprendimas atmesti premjerės Theresos May su Bendrijos lyderiais suderintą „Brexit“ susitarimą yra „karti diena Europai“.

„Tai karti diena Europai. Esame gerai pasiruošę, bet griežtas „Brexit“ būtų mažiausiai patrauklus pasirinkimas tiek ES, tiek Didžiajai Britanijai“, - sakė O. Scholzas, taip pat einantis finansų ministro pareigas.

Kanclerės Angel Merkel centro dešiniosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderė Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer) savo „Twiter“ žinutėje rašo „giliai apgailestaujanti“ dėl Britanijos parlamento sprendimo.

„Griežtasis „Brexit“ būtų blogiausias iš visų pasirinkimų“, – sakė ji ir paragino Britanijos žmones „neskubėti“ sprendžiant dėl tolesnių žingsnių.

Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas (Michaelis Rotas) sakė, kad britų Bendruomenių Rūmų balsavimo rezultatai yra „katastrofa“, bet pridūrė: „Europos durys lieka atviros.“

Parlamentas 432 balsais prieš 202 atmetė Th. May planą, kaip būtų galima sklandžiai išvesti Britaniją iš Europos Sąjungos. Šis pralaimėjimas yra didžiausias, patirtas bet kurio premjero per Britanijos naujausiųjų laikų istoriją.

Neaiškūs tolesni žingsniai

Tapusi premjere 2016 metų liepą Th. May užsibrėžė išpildyti rinkėjų valią, atsisakiusi savo ankstesnio nepalankumo siūlymams išstoti iš ES ir ne kartą sakiusi, kad „Brexit“ reiškia „Brexit“.

Tačiau susidūrusi su didžiuliu pasipriešinimu Th. May nusprendė atidėti gruodį planuotą surengti parlamento balsavimą dėl „Brexit“ sutarties, tikėdamasi laimėti Briuselio nuolaidų, taip pat vildamasi, kad per Kalėdų atostogas kai kurie įstatymų leidėjai gali persigalvoti.

Tačiau ES lyderiai pateikė tik neįpareigojančių išaiškinimų, o į Th. May stovyklą perėjo labai mažai parlamento narių.

Atrodo, kad dabar JK vyriausybė mėgins prastumti parlamente antrą, bet labai panašią „Brexit“ sutarties versiją. Jeigu šis planas neišdegtų, gali netgi būti mėginama siūlyti balsuoti trečiąkart.

Theresa May

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris antradienį grįžo iš Strasbūro į Briuselį, kad „susitvarkytų su situacija po balsavimo“, informavo jo biuras.

Iškart po balsavimo Londone jis pareiškė: “Raginu Jungtinę Karalystę kaip įmanoma greičiau paaiškinti savo ketinimus. Laiko beveik nebeliko.”

Tuo metu Strasbūre Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) iškėlė idėją, kad su Londonu gali būti toliau deramasi, tačiau visiškai persiderėti dėl susitarimo teksto, jo teigimu, neįmanoma.

„Brexit“ šalininkai ir oponentai priešinasi Londono ir Briuselio pasiektam susitarimui dėl skirtingų priežasčių, ir daugelis būgštauja, kad Britanija gali įstrigti nepalankiuose prekybos santykiuose su ES.

Nuo pat referendumo 2016-ųjų birželį Britanijoje veda aštrūs debatai dėl šalies vietos pasaulyje, kurstantys nesutarimus britų šeimose.

Finansų rinkos irgi atidžiai stebėjo įvykius Londone, kelios prekybos valiutomis kompanijos pasisamdė naujų darbuotojų balsavimui, o mažiausiai viena iš kompanijų apribojo prekybą.

Gresia išstoti be susitarimo

Daugiausiai kritikos sulaukia nuostata išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, Britanijai įsipareigojant laikytis kai kurių ES prekybos taisyklių, kol Londonas ir Briuselis susitars dėl naujos ekonominės partnerystės, t. y. neribotą laiką.

Th. May vyriausybę palaikančios Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) atstovas „Brexit“ klausimais Sammy Wilsonas (Semis Vilsonas) BBC sakė, kad jo partija susitarimo nepalaiko, kadangi turi būgštavimų dėl sienos su Airija.

Jei atlaikys balsavimą dėl pasitikėjimo, vyriausybė vėliausiai iki pirmadienio turės nuspręsti, kaip elgtis toliau.

Tiek Britanijoje, tiek ES vis garsiau svarstoma, kad Th. May gali paprašyti atidėti „Brexit“.

Tačiau vienas diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad atidėti „Brexit“ būtų galima ne ilgiau kaip iki birželio 30-osios, kai susirinks naujasis Europos Parlamentas.

Išstojimo sutartyje, be kita ko, numatyti planai dėl pereinamojo laikotarpio po „Brexit“, kad būtų užtikrintas tęstinumas, kol bus sutarta dėl naujų santykių. Mainais Londonas toliau mokėtų į ES biudžetą.

Jeigu sutartis nebus patvirtinta, Britanija ateinantį pavasarį turės nutraukti 46 metus trukusius ryšius su artimiausiomis kaimynėmis be jokio pereinamojo laikotarpio ir nesutarus dėl naujų santykių, o tai gresia skaudžiomis pasekmėmis.

May: Britanijos parlamentas turi „pareigą išpildyti“ referendumą dėl „Brexit“

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mai) antradienį paragino Bendruomenių Rūmų narius balsuoti už „Brexit“ sutartį, kurią jos vyriausybė suderino su Europos Sąjunga, ir paragino juos įgyvendinti 2016 metų referendumo rezultatus.

„Esu įsitikinusi, kad turime pareigą išpildyti Britanijos žmonių demokratinį sprendimą“, – pareiškė premjerė ir perspėjo parlamento nariu, kad ES nepasiūlys jokios „alternatyvios sutarties“.

„Kiekvieno iš mūsų atsakomybė šią akimirką yra didžiulė, nes tai yra istorinis sprendimas, sukursiantis mūsų šalies ateitį ištisoms kartoms“, – sakė Th. May.

Ji perspėjo, kad antras referendumas dėl Britanijos narystės ES lemtų „tolesnį susiskaldymą“ ir atmetė kitų rinkimų galimybę, nes jie, pasak premjerės, tik padidintų neužtikrintumą.

„Tai yra pats svarbiausias balsavimas, kokiame tik dalyvausime per savo politines karjeras, – kalbėjo Th. May. – Po visų debatų, visų nesutarimų, visų susiskaldymų dabar atėjo laikas mums visiems, čia esantiems, priimti sprendimą.“

Britų premjerė taip pat sakė, kad susitarime turės likti daug kritikos sulaukianti nuostata išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė (backstop).

„Mums reikia draudimo poliso, kad garantuotume, jog nebus realios sienos“, – sakė Th. May.

Using the "peace or political process in Northern Ireland" as arguments in #Brexitvote is "completely and utterly out of order" - DUP deputy leader Nigel Dodds

Latest #Brexit updates: https://t.co/EdKCKRvfxY pic.twitter.com/JW3WeGD1CX
— BBC Politics (@BBCPolitics) January 15, 2019

Išankstinės prognozės skelbia, kad Th. May greičiausiai nepavyko įtikinti pakankamai savo pačios partijos narių ir Šiaurės Airijos junionistų (DUP) atstovų, ir jos susitarimo variantas veikiausiai bus atmestas.

Theresai May būtina užsitikrinti visų savo partijos narių paramą ir įtikinti už susitarimą balsuoti DUP. Tačiau apie 100 konservatorių ir DUP pareiškė, kad nuostata, paliekanti Šiaurės Airiją bent laikinai pavaldžią ES muitų sąjungai yra nepriimtina.

Kas laukia Th. May patyrus pralaimėjimą, tvirtai pasakyti negali nei britų politikai, nei politikos apžvalgininkai.

Pralaimėjusi jau anksčiau šį mėnesį vykusį balsavimą, Theresa May yra teisiškai įpareigota per 3 dienas parlamentui pristatyti kitą susitarimo versiją, tačiau visiškai neaišku, kokius pakeitimus Th. May galėtų padaryti norėdama patobulinti savo susitarimą. Juo labiau, kad Europos Sąjungos atstovai ne kartą minėjo, kad keisti susitarimo ar daryti reikšmingų nuolaidų neketinama.

3 dienų greičiausiai nepakaktų išsiderėti esminių skirtumų, todėl sunku įsivaizduoti, kaip balsavimas penktadienį galėtų duoti kitokį rezultatą.

Pagal dabar galiojančias taisykles, Jungtinė Karalystė bet kokiu atveju palieka ES kovo 29 dieną, nebent su ES pavyktų sutarti dėl šio termino nukėlimo. Tačiau ES jau anksčiau pabrėžė, kad terminas galėtų būti nukeltas tik reikšmingų aplinkybių dėka, t.y. britų vyriausybės griūties ir naujų parlamento rinkimų atveju, arba naujo referendumo dėl išstojimo paskelbimo.

Theresa May ne kartą minėjo, kad parlamentarams atmetus jos susitarimą, kuris, jos pareiškimu yra vienintelis įmanomas, smarkiai išaugtų „Brexit“ nukėlimo, arba net visiško atsisakymo galimybė, o tai, pasak premjerės, būtų neatleistina demokratiškai išreikštos valios išdavystė.

Taip pat didėja galimybė, kad dėl chaotiškos situacijos britų vyriausybėje nepavyks pasiekti jokio susitarimo ir JK iškris iš ES numatytą dieną be jokios sutarties ir automatiškai taps trečiąja šalimi, kas sukeltų virtinę chaotiško išstojimo padarinių.

Opozicijos lyderis Jeremy Corbynas taip pat ne kartą grasino, kad Th. May patyrus pralaimėjimą leiboristai inicijuotų balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe, tačiau abejotina, ar balsavimą prieš savo pačių premjerę paremtų konservatoriai, o be dalies jų paramos Th. May nuversta nebūtų.

Britų parlamentas

Kai kurie parlamentarai kalba apie antro referendumo galimybę, tačiau tiek torių, tiek leiboristų partijų vadovybė atmetė tokias kalbas.

Mūšyje dėl „Brexit“ 650 narių turinčiuose Bendruomenių Rūmuose galima išskirti kelias pagrindines stovyklas:

Vyriausybė

Visi vyriausybės nariai privalo palaikyti vyriausybės politiką arba turi atsistatydinti. Garethas Johnsonas pirmadienį paliko jaunesniojo ministro postą, tačiau daugiau paskutinės minutės atstatydinimų nebuvo. Įtakingiausi „Brexit“ šalininkai kabinete, tokie kaip Michaelas Gove'as ir Liamas Foxas, šiuo metu palaiko susitarimą.

Th. May lojalūs parlamentarai

Eiliniai Konservatorių partijos parlamentarai, tvirtai palaikantys vyriausybę ir patenkinti parengtu susitarimu. Vis dėlto jų nėra daug.

Nuomonę pakeitę konservatoriai

Artėjant laikui galutinai apsispręsti, savo nuomonę pakeitė grupė torių. Pastarosiomis dienomis prieš šios stovyklos prisijungė ir George'as Freemanas – buvęs Th. May politikos vadovas.

„Užbaikime tai“

Konservatorių parlamentarai, kurie turi tam tikrų abejonių, bet nori, kad susitarimas būtų patvirtintas, nes mano, jog tai geriausias iš blogų variantų. Th. May viliasi, kad paskutinėmis valandomis iki balsavimo prie šios stovyklos prisijungs daugiau narių.

PRIEŠ

Užkietėję „Brexit“ šalininkai konservatoriai

Šiai stovyklai, vadovaujamai parlamentaro Jacobo Reeso-Moggo, priklauso ir buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, taip pat buvę „Brexit“ sekretoriai Davidas Davisas ir Dominicas Raabas, manantys, kad Th. May parengtas susitarimas, užuot garantavęs Britanijai nepriklausomybę, pavers ją „vasaline valstybe“.

Parlamento konservatorių Europos tyrimų grupė, kurios pirmininkas yra J. Reesas-Moggas, gruodį inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo Th. May, tačiau premjerė laimėjo ir užsitikrino vadovavimą partijai dar 12 mėnesių.

Leiboristų partija

Dauguma leiboristų parlamentarų yra proeuropinių pažiūrų ir laikysis partinės linijos.

Partijos lyderis Jeremy Corbynas nori, kad susitarimas būtų atmestas. Tada jis planuoja inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo ministre pirmininke ir priversti ją skelbti pirmalaikius rinkimus. Tokiu atveju per rinkimų kampaniją jis pasisakytų už tai, kad „Brexit“ būtų įgyvendintas, tačiau parengus naują susitarimą su ES.

Jei toks planas žlugtų, partija pasirengusi palaikyti idėją organizuoti antrą referendumą dėl „Brexit“.

Tarp parlamentarų, palaikančių kampaniją už antro „Brexit“ plebiscito organizavimą viliantis, kad tai leis išvengti pasitraukimo iš ES, dauguma yra eiliniai Leiboristų partijos nariai.

Kitos opozicinės partijos

35 škotų nacionalistai, 11 proeuropietiškų liberalų demokratų, keturi valų nacionalistai ir vienintelis žaliųjų atstovas palaiko Europos Sąjungą ir yra nusistatę prieš konservatorius.

Demokratinė junionistų partija (DUP)

Th. May pasikliauja 10 DUP įstatymų leidėjų, kurie savo balsais užtikrina jai daugumą parlamente. Vis dėlto jie griežtai nepritaria premjerės išsiderėtam susitarimui, nepaisydami pastangų nuraminti juos dėl Airijos sienos dilemos.

Užkietėję „Brexit“ priešininkai konservatoriai

Dalis proeuropietiškai nusiteikusių parlamento narių iš Konservatorių partijos, palaikantys kampaniją už dar vieną referendumą dėl Britanijos narystės ES. Jiems vadovauja buvęs generalinis atornėjus Dominicas Grieve'as.

NEAPSISPRENDĘ

Už „Brexit“ balsavę leboristai

Jeigu Th. May pavyks juos įtikinti palaikyti susitarimą, tai gali būti geriausia galimybė premjerei laimėti balsavimą. Vyriausybės vadovė praėjusią savaitę susitiko su kai kuriais Leiboristų partijos pragmatikais, ir yra požymių, kad jie galėjo būti įtikinti.

Išstojimo be sutarties dilema

Konservatorių ir leiboristų parlamentarai, kurie nepritaria siūlomam susitarimui, bet nuogąstauja, kad kitu atveju šalis paliks Bendriją nepasiekusi jokios sutarties. Kyla klausimas, ar jie pasiduos savo baimei.