Pirmas per pastaruosius 30 metų organizuotas streikas paveikė maždaug 500 tūkst. mokinių šalies antroje pagal dydį mokyklų apygardoje, pastarąsias kelias savaites vedamoms intensyvioms deryboms nedavus rezultato.

Šią akciją visoje šalyje atidžiai stebi mokytojų profesinės sąjungos, besiderančios dėl palankesnių darbo sąlygų ir taip pat svarstančios galimybę skelbti streikus.

„Susirinkome šią lietingą dieną pasaulio turtingiausioje valstybėje, šalies turtingiausioje valstijoje, vienoje mėlyniausių (demokratų kontroliuojamų) valstijų – mieste, kur apstu milijonierių ir kur mokytojai priversti streikuoti, kad parūpintų pagrindinių dalykų mūsų mokiniams“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Los Andželo mokytojų susivienijimo vadovas Alexas Caputo-Pearlas.

„Susirinkome kovoti už viešojo švietimo dvasią“, – pridūrė jis.

„Kyla klausimas: ar marinsime badu mūsų viešąsias apygardų mokyklas, kad jos taptų privatizuotos, ar pakartotinai investuosime į mūsų viešąsias apygardų mokyklas savo moksleivių ir klestinčio miesto labui?“ – klausė A. Caputo-Pearlas.

Profesinės sąjungos ir Los Andželo jungtinė mokyklų apygarda (LAUSD) sutinka, kad klasės, kai kada turinčios daugiau kaip 40 moksleivių, turi sumažėti, mokytojų algos turi kilti, o mokyklose turi dirbti daugiau pedagogų. tačiau nesutariama dėl finansavimo dydžio.

Apygardos mokyklų administracijos tvirtina, kad dėjo visas įmanomas pastangas, kad išvengtų streiko ir susitartų su profsąjungomis, tačiau rajonas, jų teigimu, tiesiog neturi pakankamai pinigų visiems reikalavimams patenkinti.

Penktadienį pateiktas peržiūrėtas siūlymas padidinti finansavimą mokykloms apytiksliai 24 mln. dolerių (21 mln. eurų) ir prieš kitus mokslo metus įdarbinti 1 200 naujų mokytojų buvo atmestas.

„Norėtume tai išspręsti“

LAUSD direktorius Austinas Beutneris pirmadienį pareiškė, kad jo biuras kreipėsi į gubernatoriaus ir mero biurus su prašymu tarpininkauti deryboms.

Jis pridūrė, kad mokytojų reikalavimai apygardai kainuotų maždaug 3 mlrd. dolerių (2,6 mlrd. eurų) ir nuvestų ją iki nemokumo.

„Esame įsipareigoję kaip įmanoma greičiau per derybas pasiekti susitarimą, – reporteriams sakė A. Beutneris. – Raginame (profesinę sąjungą) atnaujinti derybas su mumis – bet kada, bet kur, bet kurią dieną ir valandą. Norėtume tai išspręsti.“

LAUSD vadovas pridūrė, jog nepaisant streiko didelę teritoriją apimančioje apygardoje lieka atidarytos 1 240 mokyklų, kur vaikus moko administracijos darbuotojai ir pavaduojantys mokytojai.

Praėjusį pavasarį mažais atlyginimais ir augančiomis sveikatos priežiūros paslaugų kainomis nepatenkintiems Vakarų Virdžinijos mokytojams paskelbus streiką, panašių veiksmų ėmėsi ir kitų valstijų pedagogai, sulaukę tvirtos visuomenės paramos.

Los Andžele vykdomos akcijos poveikis gali būti panašus.

Kolorado Denveryje mokytojų profsąjunga irgi pagrasino streiku, jei iki kitos savaitės pabaigos nebus susitarta dėl algų mokėjimo sąlygų.

Pedagogų profsąjungos visoje šalyje pareiškė palaikymą Los Andžele streikuojantiems mokytojams, o daug jų kolegų ir tėvų išreikšdami solidarumą dėvėjo raudonus marškinėlius.

Raudona spalva tapo streikuojančių mokytojų simboliu po pernai įsiplieskusių demonstracijų.

Pirmadienį paskelbtą streiką parėmė ir prezidentinių ambicijų neslepianti demokratų senatorė Elizabeth Warren.

„Palaikau @UTLAnow ir LAUSD mokytojus, kovojančius už didesnius atlyginimus, mažesnes grupes ir geriau mūsų vaikams pritaikytas mokyklas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Senato narė.

„Nuvildami mūsų viešųjų mokyklų mokytojus, nuviliame jų mokinius – taigi, nuviliame savo ateitį. Visokeriopai palaikau mūsų mokytojus“, – pareiškė politikė.