Jakubas Fabianas Skrzypskis buvo apkaltintas rugpjūčio mėnesį, po susitikimo su sukilėliais Papua provincijoje. Pasak prokurorų, lenkas susisiekė su sukilėliais norėdamas skleisti informaciją apie jų dešimtmečius trunkančią kovą už nepriklausomybę. Jei bus pripažinta J. F. Skrzypskio kaltė, jam grės įkalinimas iki gyvos galvos.

Lenkui pateikta virtinė kaltinimų, įskaitant kaltinimą sąmokslu nuversti Indonezijos vyriausybę ir prisidėti prie uždraustos sukilėlių grupuotės, rodo kaltinamasis aktas, perskaitytas atokaus Vamenos miesto teisme.

Posėdis truko maždaug pusdienį. Gynyba į kaltinimus oficialiai turi atsakyti kitą savaitę.

Prokurorai sakė, kad J. F. Skrzypskis buvo susitikęs su Judėjimo už laisvą Papua (OPM) lyderiais ir turėjo dokumentų bei vaizdo medžiagos apie separatistų kovą už nepriklausomybę.

Džakartai Papua klausimas yra itin opus. Mažo intensyvumo sukilimas šioje provincijoje rusena nuo 7-o dešimtmečio pradžios, kai Indonezija aneksavo šį regioną – buvusią olandų koloniją. Į Indoneziją jis buvo oficialiai inkorporuotas 1969 metais, po Jungtinių Tautų paremto balsavimo, kurį daugelis laikė apgaule.

Centrinė vyriausybė nuolat kaltina separatistus dėl smurto šiame regione.

J. F. Skrzypskis ir kitas bylos atsakovas indonezietis taip pat kaltinami tuo, kad aptarinėjo apsirūpinimą ginklais iš Lenkijos.

Anksčiau policija paskelbė konfiskavusi iš lenko ir trijų indoneziečių daugiau kaip 130 šaudmenų, bet kaltinamajame akte tai nebuvo paminėta.

„Propagandinis teismas“

Teismo procesas buvo atidėtas du kartus, nes pareigūnai ieškojo vertėjo atsakovui, kuris taip pat atsisakė dalyvauti teisme.

Tačiau prokuroras Ricarda Arsenius sakė, kad J. F. Skrzypskis sutiko dalyvauti jiems „pasikalbėjus su juo ir sugebėjus jį įtikinti“.

Per savo advokatą J. F. Skrzypskis pirmadienį paskelbė ranka rašytą dviejų puslapių pareiškimą, kuriame savo baudžiamąjį persekiojimą vadina „propagandiniu teismu“, neturinčiu „jokių tvirtų įrodymų“.

Jei būtų pripažinta jo kaltė dėl kai kurių ar visų kaltinimų, jam gali grėsti įkalinimas iki gyvos galvos, nurodo jo teisininkų komanda.

Indonezijos Papua provincija ribojasi su nepriklausoma Papua Naujosios Gvinėjos valstybe, esančia į šiaurę nuo Australijos.

Papua 1961 metais pasiskelbė nepriklausoma, bet po dvejų metų regiono kontrolę perėmė kaimyninė Indonezija, kuri vis dėlto sutiko leisti įvykti referendumui dėl nepriklausomybės.

Tuomet maždaug tūkstantis parinktų Papua gyventojų per JT paremtą balsavimą vienbalsiai nusprendė būti Indonezijos dalimi. Tačiau daugelis šį balsavimą laiko apgavyste.

Per vienus pastaruosius metus Papua – viename skurdžiausių Indonezijos regionų – įvyko keli smurto proveržiai, įskaitant gruodžio incidentą, kai separatistų sukilėliai nužudė mažiausiai 16 valstybinės kompanijos darbininkų, stačiusių regione tiltus pagal didelį infrastruktūros projektą.

Indonezijos vyriausybė, kuri dešimtmečius vykdė javiečių ir kitų indoneziečių siuntimo apsigyventi Papua politiką, dabar bando paskatinti ekonominę plėtrą, kad separatistų judėjimas imtų slopti.

Indonezijos saugumo pajėgos seniai kaltinamos Papua etninių melaneziečių teisių pažeidimais, įskaitant aktyvistų ir taikių protestuotojų žudymą be teismo.