Iš gynybos ministro posto pasitraukus Panui Kamenui, A. Cipras sekmadienį sušaukė parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo jo vyriausybe.

P. Kameno vadovaujama partija iš koalicijos pasitraukė protestuodama dėl susitarimo su kaimynine Makedonija šios šalies pavadinimo pakeitimo klausimu.

P. Kameno atsistatydinimas didina pirmalaikių rinkimų tikimybę. Parlamento pirmininkas sakė, kad debatai dėl pasitikėjimo pareiškimo galėtų prasidėti antradienį, o balsavimas galėtų įvykti jau trečiadienį vakare.

Generalinio štabo viršininkas admirolas Evangelas Apostolakis pirmadienį sakė, kad sutiko užimti gynybos ministro postą.

„Dabartinei situacijai reikia kompromiso ir vienybės“, – prieš susitikimą su A. Cipru žurnalistams sakė E. Apostolakis.

A. Cipro kairiojo sparno partija „Syriza“ turi 145 deputatus 300 vietų parlamente, bet balsavimą dėl pasitikėjimo galėtų laimėti ir su 120 balsų, jei pakankamai deputatų susilaikytų.

P. Kamenas vadovauja septynis deputatus turinčiai Nepriklausomų graikų partijai (ANEL). Ši nacionalistų partija kategoriškai nepritaria susitarimui su Makedonija, kuriuo užbaigiamas ginčas dėl šios šalies pavadinimo.

Makedonijos parlamentarai penktadienį nubalsavo už sprendimą pervadinti šalį Šiaurės Makedonijos Respublika, išsprendžiantį dešimtmečius trukusį ginčą su Graikija ir atveriantį kelią įstoti į NATO bei Europos Sąjungą. Tačiau susitarimas įsigalios tik pritarus Graikijos parlamentui.

Susitarimas Graikijoje susiduria su pasipriešinimu dėl įsivaizduojamų pretenzijų į Graikijos žemes. Daugeliui graikų pavadinimas „Makedonija“ reiškia turtingą istoriją turinčią Graikijos šiaurinę provinciją, kuri buvo senovinės Aleksandro Makedoniečio imperijos lopšys.