„Nepajėgėme laimėti“, – pirmadienį sakė Sveikatos ministras Lukaszas Szumowski.

„Nepaisant visų mūsų pastangų, mums nepavyko jo išgelbėti“, – Gdansko universitetinės ligoninės direktorių chirurgą Tomaszą Stefaniaką citavo lenkų naujienų agentūra PAP.

Wprost.pl rašo, kad prieš pat ataką P. Adamowiczius pasakė: „Gdanskas yra dosnus, Gdanskas dalinasi gerumu, Gdanskas nori būti solidarumo miestu. Už visa tai nuoširdžiai Jums dėkoju, nes Gdansko gatvėse, aikštėse aukojote pinigus, buvote savanoriai. Tai yra stebuklingas laikas dalintis gerumu. Esate mylimi. Gdanskas yra geriausias pasaulyje miestas. Ačiū Jums!“

Lenkijos šiaurinio Gdansko uostamiesčio meras sekmadienį vakare buvo sunkiai sužalotas per didelį labdaros koncertą.

Meras P. Adamowiczius buvo subadytas peiliu per kasmetinę lėšų rinkimo akcijos, organizuotos svarbiausios šalies labdaros organizacijos – Didžiojo šventinės pagalbos koncerto (WOSP), finalą.

Įtariamas užpuolikas sulaikytas.

Lenkijos transliuotojas TVN pranešė, kad užpuolikas nuo scenos šaukė buvęs įkalintas, kai šaliai vadovavo liberalios partijos „Pilietinė platforma“ (PO), kuriai anksčiau priklausė Gdansko meras, vyriausybės, nors buvo nekaltas.

Greitosios pagalbos gydytojai gaivino P. Adamowiczių scenoje ir vėliau išvežė jį į ligoninę. Pirmadienį paryčiais buvo paskelbta, kad meras buvo operuotas, bet jo „būklė labai, labai kritinė“.

Merui buvo sužeista širdis, diafragma ir pilvo ertmės organai, sakė jį operavęs Gdansko universitetinės ligoninės chirurgas Tomaszas Stefaniakas.

Pawelas Adamowiczius

„Ateinančios valandos bus lemiamos“, – pridūrė jis.

Vienas vietos policijos atstovas sakė, kad sulaikytas įtariamasis yra 27 metų Gdansko gyventojas. Šiame Baltijos pajūrio mieste gyvena apie pusė milijono žmonių.

Išpuolis prieš merą yra „nepaaiškinamo barbariškumo aktas“, pareiškė VRM vadovas J. Brudzinskis.

Atakos vaizdo įraše, paskelbtame per „YouTube“, matyti, kad mikrofoną sugriebęs užpuolikas nuo scenos šaukė buvęs be kaltės įkalintas, kai šaliai vadovavo liberalios partijos „Pilietinė platforma“ (PO), kuriai anksčiau priklausė Gdansko meras, vyriausybė. Jis tvirtino, kad patyrė kankinimų.

„Štai kodėl Adamowiczius mirs“, – pridūrė jis.

Vienas įvykio liudininkas sakė televizijai TVN, kad vyras atrodė „džiūgaujantis dėl to, ką padarė“.

Kaip rašo Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“, įtariamas Gdansko mero užpuolikas Stefan W. naktį iš sekmadienio į pirmadienį kelias valandas praleido vienoje iš Gdansko ligoninių. Vyras ten pateko po to, kai patyrė traukulius.

„Jam buvo lūžusi nosis ir sužeista ranka, šiuos sužeidimus jis patyrė greičiausiai dar ant scenos tą akimirką, kai buvo pagautas, o galbūt ir tada, kai buvo vedamas nuo scenos“, – sakė vienas iš laikraščio kalbintų tyrėjų.

Tyrimai parodė, kad vyras atakos metu nebuvo apsvaigęs nuo alkoholio ar narkotikų. Vėliau 27 metų vyras pateko į psichiatrijos ligoninę, kurioje įvyko konsultacija. „Wyborcza“ neoficialiai pranešė, kad dar prieš kelerius metus jis kelis kartus buvo izoliuojamas nuo kitų kalinių, taip pat buvo nukreiptas psichiatro konsultacijoms, o būdamas paauglys neva buvo gydomas vienoje iš Gdansko psichiatrijos ligoninių.

27-erių vyras jau anksčiau buvo baustas, be kita ko už vagystes. Vyras 2013 metais apvogė kelis Gdansko bankus, iš viso pavogė apie 15 tūkst. zlotų. Kaip rašo lenkų portalas onet.pl, jis prisipažino, kad apvogė bankus, tačiau to nesigailėjo. Tuomet jis teigė, kad jam reikėjo pinigų, kurių negalėjo užsidirbti.

Lenkų portalas „Wirtualna Polska“ skelbia, kad Stefan F. sirgo paranoidine šizofrenija, vartojo vaistus, bet prieš kurį laiką nustojo tai daryti.

Skelbiama, kad užpuolikas turi pagrindinį išsilavinimą ir neturi jokios profesijos. Didžiąją savo gyvenimo dalį jis gyveno iš motinos pinigų ir naudojosi jos parama.

„Apklausos metu motina apibūtino sūnų kaip emociškai nesubrendusį. Ji taip pat sakė, kad praeityje jis dažnai žaisdavo brutalius kompiuterinius žaidimus“, – teigė „Wirtualna Polska“ šaltinis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, vienas iš PO įkūrėjų ir kilęs iš Gdansko, per „Twitter“ rašė: „Visi melskimės už merą Adamowiczių. Pawelai, mes su tavimi.“

P. Adamowiczius yra Gdansko meras nuo 1998 metų. Jis priklausė demokratinės opozicijos judėjimui „Solidarumas“, 9-ame dešimtmetyje susikūrusiam šiame mieste vadovaujant Lechui Walesai.

Jis buvo laikomas progresyvių pažiūrų veikėju ir pasisakydavo už LGBT bendruomenės teises bei mažumų toleranciją. Be to, jis demonstravo solidarumą su žydų bendruomene, kai praeitais metais buvo išdaužyti miesto sinagogos langai, ir griežtai pasmerkė šį vandalizmo atvejį.

Kiti lyderiai irgi reiškė palaikymą P. Adamowicziui.

Prezidentas Andrzejus Duda pabrėžė, kad nors jo ir mero politinės pažiūros skyrėsi, „šiandien besąlygiškai esu su juo ir jo mylimais žmonėmis, kaip, tikiuosi, ir visi mūsų tėvynainiai. Meldžiuosi, kad jis visiškai pasveiktų.“

TVN nurodė, kad apie 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku ant scenos užšoko vyras ir kažką sušuko, o tuo metu meras buvo matomas susiėmęs už pilvo.

Gdansko radijas pranešė, kad P. Adamowicziui buvo durta į širdies sritį, bet savo šaltinio jis neįvardijo.

53 metų P. Adamowiczius ėjo Gdansko mero pareigas nuo 1998 metų. Anksčiau jis priklausė Piliečių platformos partijai, kuri dabar yra didžiausia opozicinė jėga šalyje. 2018 metais rinkimuose į vietos valdžios organus P. Adamowiczius atstovavo savo paties asociacijai „Viskas Gdanskui“ ir nugalėjo antrajame rate, aplenkdamas šalį valdančios Teisės ir teisingumo partijos kandidatą.

CNN rašo, kad P. Adamovičius išliks atmintyje kaip progresyvus šalies balsas ir kaip lojalus LGBT teisių palaikytojas, migrantų ir mažumų grupių rėmėjas.

„Mano širdyje Gdanskas užima svarbiausią vietą. Noriu, kad Gdanskas būtų modernus, teisingas, draugiškas ir atviras. Toks Gdanskas, kuriame visi gyvena gerai, dirba, eina pirmyn ir augina vaikus“, – rašė jis savo feisbuko paskyroje.

Vos akimirką iki išpuolio P. Adamovičius instagrame išpublikavo nuotrauką, kurioje – minia žmonių, laikančių rankas baltas švieseles, labdaros renginyje. Šimtai žmonių komentarų skiltyje išsakė palinkėjimus ir paramą.

2011 metais P. Adamowiczius už Vilniaus miesto garsinimą pagerbtas šv. Kristoforo statulėle.

Lenkų spauda rašo, kad P. Adamowicziaus tėvai kilę iš Vilniaus, 1946 metais jie iš Vilniaus buvo perkelti į Gdanską.