Kaip informuojama pranešimuose, labdaros renginio metu į sceną išbėgęs vyras dūrė merui į krūtinės zoną. Pirminiais duomenimis, kelis kartus.

Informuojama, kad vyro būklė labai sunki.

Pirmadienio rytą paskelbta, kad po penkias valandas trukusios operacijos kritiškai sužeistas meras P. Adamowiczius tebekovoja dėl gyvybės, nurodė medikai.

53 metų politikas apie 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) buvo subadytas peiliu per kasmetinę lėšų rinkimo akcijos, organizuotos svarbiausios šalies labdaros organizacijos – Didžiojo šventinės pagalbos koncerto (WOSP), finalą.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip užpuolikas įsiveržė ant scenos ir prišoko prie P. Adamowicziaus, mojavusio šaltosiomis ugnelėmis kartu su kitais žmonėmis.

Kelis kartus smogęs peiliu, vyras atsigręžė į minią ir triumfuodamas iškėlė rankas, bet greitai buvo parblokštas apsaugininkų ir suimtas.

Greitosios pagalbos gydytojai gaivino P. Adamowiczių scenoje ir vėliau išvežė jį į ligoninę. Pirmadienį paryčiais buvo paskelbta, kad meras buvo operuotas, bet jo „būklė labai, labai kritinė“.

Merui buvo sužeista širdis, diafragma ir pilvo ertmės organai, sakė jį operavęs Gdansko universitetinės ligoninės chirurgas Tomaszas Stefaniakas.

„Ateinančios valandos bus lemiamos“, - pridūrė jis.

Vienas vietos policijos atstovas sakė, kad sulaikytas įtariamasis yra 27 metų Gdansko gyventojas. Šiame Baltijos pajūrio mieste gyvena apie pusė milijono žmonių.

Išpuolis prieš merą yra „nepaaiškinamo barbariškumo aktas“, pareiškė VRM vadovas J. Brudzinskis.

Atakos vaizdo įraše, paskelbtame per „YouTube“, matyti, kad mikrofoną sugriebęs užpuolikas nuo scenos šaukė buvęs be kaltės įkalintas, kai šaliai vadovavo liberalios partijos „Pilietinė platforma“ (PO), kuriai anksčiau priklausė Gdansko meras, vyriausybė. Jis tvirtino, kad patyrė kankinimų.

„Štai kodėl Adamowiczius mirs“, - pridūrė jis.

Vienas įvykio liudininkas sakė televizijai TVN, kad vyras atrodė „džiūgaujantis dėl to, ką padarė“.

Palaikymo banga

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, vienas iš PO įkūrėjų ir kilęs iš Gdansko, per „Twitter“ rašė: „Visi melskimės už merą Adamowiczių. Pawelai, mes su tavimi.“

P. Adamowiczius yra Gdansko meras nuo 1998 metų. Jis priklausė demokratinės opozicijos judėjimui „Solidarumas“, 9-ame dešimtmetyje susikūrusiam šiame mieste vadovaujant Lechui Walesai.

„Pilietinė platforma“ palaikė jo perrinkimą per praeitais metais įvykusius savivaldos rinkimus.

Jis buvo laikomas progresyvių pažiūrų veikėju ir pasisakydavo už LGBT bendruomenės teises bei mažumų toleranciją. Be to, jis demonstravo solidarumą su žydų bendruomene, kai praeitais metais buvo išdaužyti miesto sinagogos langai, ir griežtai pasmerkė šį vandalizmo atvejį.

Kiti lyderiai irgi reiškė palaikymą P. Adamowicziui.

Prezidentas Andrzejus Duda pabrėžė, kad nors jo ir mero politinės pažiūros skyrėsi, „šiandien besąlygiškai esu su juo ir jo mylimais žmonėmis, kaip, tikiuosi, ir visi mūsų tėvynainiai. Meldžiuosi, kad jis visiškai pasveiktų.“

„Yra vilties, bet jo būklė išlieka sunki“, – pridūrė šalies vadovas.

Gdansko meras

WOSP kasmet šalyje organizuoja didelę labdaros akciją, per kurią renkamos lėšos, skiriamos pirkti medicinos įrangai, kurios stinga ribotus išteklius turinčiai Lenkijos sveikatos apsaugos sistemai.

Kaip praneša lenkų žiniasklaida, įtariamasis buvo nuteistas kalėti ilgiau kaip penkerius metus už keturis ginkluotus bankų apiplėšimus Gdanske.

Pranešimuose sakoma, kad atliekant bausmę jo psichikos būklė smarkiai pablogėjo.

Policija aiškinasi, kaip užpuolikas galėjo praeiti apsaugą ir pasiekti sceną, žurnalistams sakė vietos policijos atstovė Joanna Kowalik-Kosinska.

Gdansko meras subadytas ant scenos per labdaros koncertą

„Žinome, kad jis naudojosi atpažinimo kortele su užrašu „Žiniasklaida“, – sakė ji. – Dabar turime nustatyti, kaip ji buvo gauta – ar akreditacija buvo suteikta jo vardu ir ar jis iš tikrųjų turėjo teisę būti ten tuo metu.“

Tarp pasmerkusių šį išpuolį ir išreiškusių palaikymą P. Adamowicziui buvo Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis , Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas ir Londono meras Sadiqas Khanas.