"Amerikiečių, kurie sutinka, kad "JAV tarptautinėje (arenoje) turėtų nesikišti į kitų reikalus ir leisti kitoms šalims elgtis savo nuožiūra", padaugėjo nuo 30 proc. 2002 metais iki 42 procentų", - teigiama Vašingtone įsikūrusios "Pew Research Center" išvadose.

"Panašus taip manančiųjų skaičius buvo 8-ojo dešimtmečio viduryje, po karo Vietname, ir 10-ajame dešimtmetyje, pasibaigus šaltajam karui", - nurodoma išvadose.

Apklausus 2,5 tūkst. eilinių piliečių ir vadinamųjų nuomonės formuotojų (politikų bei kitų įtakingų asmenų), paaiškėjo, jog dauguma (52 proc.) apklaustųjų mano, kad JAV prezidentas Georgeas W.Bushas teisingai daro reaguodamas į terorizmo grėsmę, tačiau apie pusė apklaustųjų nepritaria jo užsienio politikai, o 57 proc. nepritaria prezidento politikai Irako atžvilgiu.

"Nuomonės formuotojai labai abejoja sprendimu pradėti Irako karą. Dauguma jų mano, kad karas Irake pakenkė kovai su terorizmu", - teigiama apklausos ataskaitoje.

Be to, dauguma nuomonės formuotojų mano, kad JAV Irake galiausiai patirs pralaimėjimą - nesukurs stabilios demokratinės vyriausybės, tačiau kiek daugiau nei pusė visuomenės tiki, kad Vašingtoną šiame fronte lydės sėkmė.

"Jei jau taip, nuomonės formuotojai mato žymiai niūresnę Irako ateitį negu visuomenė", - sakoma ataskaitoje.

Maždaug keturi iš dešimties ar net daugiau apklaustųjų mano, kad Irake viskas baigsis tuo, kad šalis bus padalyta į tris valstybes - šiitų, arabų sunitų ir kurdų.

Taip pat paaiškėjo, jog daugiau kaip pusė amerikiečių - 66 proc. - mano, kad šiuo metu užsienyje JAV mažiau gerbiamos negu anksčiau, ir kad taip yra pirmiausia dėl karo Irake.

"Ir nuomonės formuotojai, ir visuomenė kaip pagrindinę nepasitenkinimo Jungtinėmis Valstijomis priežastį pasaulyje nurodo būtent karą Irake", - rašoma ataskaitoje.

Nors dauguma apklaustųjų palankiai vertina G.W.Busho siekį įdiegti demokratiją Artimuosiuose Rytuose ir tokiu būdu pagerinti pašlijusį JAV įvaizdį tame regione, tik maža dalis amerikiečių tiki, jog tai pavyks.

Apklausa taip pat parodė, kad dauguma apklaustųjų vien tik laimės dalyku laiko tai, kad po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios Jungtinėse Valstijose nebuvo teroro išpuolių.

"Tik trečdalis visuomenės sako, jog tai yra vyriausybės nuopelnas", - tvirtinama apklausos ataskaitoje.

Apklausa "Amerika pasaulyje" ("America's Place in the World"), kuria siekta nustatyti, kaip šalyje vertinama JAV užsienio politika, buvo atliekama nuo rugsėjo 5-osios iki spalio 31-osios.

Apklausti 2 006 paprasti amerikiečiai ir 520 nuomonės formuotojų - žiniasklaidos, valstijų bei vietos valdžios atstovų, kariškių, mokslininkų, inžinierių, saugumo bei užsienio reikalų ekspertų ir religinių lyderių.