Tai reiškia, kad, praėjus ketveriems metams, Rusija atsisakė planų imtis masinės 2015 metų Pergalės dienos parade Maskvoje iškilmingai pristatyto tanko gamybos, rašo businessinsider.com Tik sėdėti sudėjusi rankas taip pat neketina: rastas senesnis tankas, kuriam bus patikėta tokia pati užduotis.

Rusija ketvirtadienį paskelbė iš Laoso įsigijusi 30 Antrojo pasaulinio karo laikų tankų T-34. Teigiama, kad jie pasirengę iš karto riedėti į mūšio lauką, tačiau iš tikrųjų bus naudojami paradams ir kuriant filmus apie Antrąjį pasaulinį karą.

Kaip rašo „The Drive“, tai reiškia, kad Rusija mieliau pirks 70 metų senumo tankų nei gaminsis naujų T-14. Toks sprendimas byloja apie pasikeitusią Rusijos prezidento Vladimiro Putino strategiją karinių pajėgų modernizavimo klausimu.

Tankas T-34

T-14: NATO žudikas, kurį pražudė taupymo programa

T-14 2015 metais atrodė kaip šis tas itin baugaus. Rusija, seniau slegiama skolų ir problemų, sukeltų Sovietų Sąjungos žlugimo, pagaliau ryžosi modernizuoti savo pagrindinį tanką.

Kol Jungtinės Valstijos bandė pritaikyti savo „M1 Abrams“ veiksmams urbanistinėse vietovėse prieš kiek silpnesnius priešus Irake, Rusija kurpė planus tankui, galinčiam beatodairiškai naikinti kitus tankus.

Pritarusi naujausiems technologiniams sprendimams ir apsirūpinusi didžiausiu įmanomu pabūklu, Maskva oficialiai paskelbė apie planus grįžti prie konvencinio sausumos karo. Bėda ta, kad, kaip ir daugeliu kitų Rusijos gynybos projektų atveju, buvo tik garsiai lojama, bet nekandama. Rusija nusprendė atnaujinti savo turimus tankus T-80 ir T-90, kuriuos matėme ir mūšiuose Ukrainoje ir Sirijoje.

Nors T-90 minėtuose mūšio laukuose ir įrodė esantys pakankamai veiksmingi, pristigo propagandos, galėjusios jį pristatyti kaip naują ir nesustabdomą V. Putino tanką.

Atgal į praeitį

V. Putino noras kliautis T-14 kaip Rusijos karinės galios ateitimi žlugo, tačiau, panašu, sprendimas atsigręžti į praeitį pasiteisino.

Sovietų pajėgos su T-34 rytiniame Antrojo pasaulinio karo fronte laimėjo ne vieną sekinantį mūšį, tačiau galiausiai įveikė Adolfo Hitlerio pajėgas.

V. Putinas gana dažnai prisimena sovietų pasiekimus Antrajame pasauliniame kare, skatindamas patriotizmo jausmus ir tokiu būdu pagrįsdamas agresyvią savo valdžios politiką, kurios vykdytojai kaltinami karo nusikaltimais Sirijoje ir parama separatistinėms pajėgoms Ukrainoje.

Rusijos valdžios lėšomis finansuojamas filmas „T-34“, pasakojantis apie Rusijos tanko komandą, pabėgusią iš nacių stovyklos, sausį Rusijos kino teatruose uždirbo daug pinigų. „The Associated Press“ skelbia, kad sumaniai tildoma bet kokia kritika jo atžvilgiu.

Dabar Rusija bandys T-34 įdarbinti ir kituose propagandos spektakliuose. Rusai turi teisę didžiuotis šalies pergale Antrajame pasauliniame kare ir daugiau nei septynis dešimtmečius tarnaujančiais tankais. Nepaisant to, ar tai būtų T-34 ar T-14, jie nepadės šalies žmonėms pakilti iš skurdo ir tikrai nesuteiks naujų galimybių. Kaip ir daugiau nekovos karuose, nes įstrigs propagandos žaidimuose, kuriais užsiima V. Putinas, norėdamas išgąsdinti Vakarus ir pamaitinti savo žmones pasakomis apie šalies didybę.