„Mes galime įsigyti sistemų „Patriot“, jeigu (sandorio) sąlygos tenkins Ankaros lūkesčius. Kalbama apie bendrą gamybą, pristatymo, technologijų perdavimo terminus ir kreditavimo sąlygas. Tai yra prekybos sandoris, o prekyboje reikalavimas „anuliuok sandorį su kitu ir pirk iš manęs“ yra neleistinas“, – sakė ministras. Šį jo komentarą citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Pasak Turkijos diplomatijos vadovo, JAV jau pateikė Turkijai savo pirmąjį pasiūlymą dėl sistemų „Patriot“ pardavimo.

„Kalbant apie laikinus parametrus, galiu pareikšti, kad šiuo metu Turkijai skubiai reikia priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų“, – patikino M. Cavusoglu.

Jis pabrėžė, kad sutartis su Rusija dėl zenitinių raketų kompleksų S-400 pirkimo jau pasirašyta ir jos vykdymas neturi kelti abejonių.

Praėjusią savaitę Turkijos leidinys „Yeni Safak“ pranešė, kad svarstyti sistemų „Patriot“ paradavimo sandorio sąlygų į Ankarą atvykusi amerikiečių delegacija iškėlė sąlygą, kad Turkija turėtų atsisakyti rusiškų sistemų S-400 pirkimo.

Gruodžio mėnesį buvo pranešta, kad JAV Valstybės departamentas patvirtino 3,5 mlrd. vertės sandorį dėl raketų sistemų „Patriot“ pardavimo Turkijai.

Turkija jau du kartus atmetė pasiūlymą dėl „Patriot“ pirkimo. Pirmą kartą kartą ji pirmenybę suteikė kiniškoms sistemoms, o antrą – rusiškiems kompleksams S-400.

JAV ir NATO ne kartą perspėjo Turkiją, kad raketų S-400 negalima integruoti į Aljanso priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemą.