„Hayat Tahrir al Sham“ (HTS) pasirašė ugnies nutraukimo susitarimą su vieno baigiančio suirti konkuruojančio aljanso atstovais. Susitarimu patvirtinama HTS viršenybė, o regionas suvienijamas džihadistų vadovaujamos administracijos žinioje.

Pagal susitarimą, kurį rugsėjo mėnesį sudarė sukilėlius remianti Turkija ir Sirijos režimo sąjungininkė Rusija, Ankara turėjo sustabdyti Idlibo frakcijas, kad būtų išvengta vyriausybės puolimo su potencialiai katastrofiškomis humanitarinėmis pasekmėmis.

Džihadistų susitarimu, kurio tekstą išplatino vietos žiniasklaidos priemonės, iškart nutraukiamos kovos tarp HTS ir Turkijos tiesiogiai remto Nacionalinio išvadavimo fronto (NLF).

„Šį rytą HTS ir NLF pasirašė susitarimą nutraukti vykstančias kovas... ir visuose rajonuose nustatyti Gelbėjimo vyriausybės kontrolę“, – pranešė HTS propagandos kanalas „Ebaa“.

Gelbėjimo vyriausybe pasiskelbusi HTS dominuojama institucija administravo dideles Idlibo rajono dalis, įskaitant jo sostinę Idlibą.

Nuo šiol ji valdys beveik visą Idlibo provinciją ir kaimyninių Alepo bei Chamos provincijų dalis.

Tuo tarpu Ankaros remtos islamistų frakcijos „Ahrar al Sham“ ir „Suqur al Sham“ praras iki šiol turėtą vaidmenį, nes jų kontroliuoti rajonai atitenka HTS administracinei kontrolei.

Tarp šių rajonų yra du svarbūs miestai Aricha ir Maarat an Numanas.

„Nepakeičiamas pašnekovas“

Praėjusią savaitę HTS anklavo šiaurės rytuose perėmė dešimtis kaimų iš kito svarbaus NLF elemento – grupės „Nureddine al Zinki“.

Idlibo regione dar yra ir kitų džihadistų, tokių kaip su „al Qaeda“ susijusi grupė „Hurras al Deen“ ir Turkestano islamo partija (TIP), bet jie yra HTS sąjungininkai.

Per susirėmimus tarp HTS ir NLF Idlibe nuo metų pradžios žuvo 137 žmonės, daugiausia – abiejų stovyklų kovotojai, nurodo Sirijos karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Ketvirtadienį paskelbtu susitarimu tuojau pat nutraukiami karo veiksmai. Gruopuotės numato apsikeisti belaisviais, panaikinti visus patikros postus regione ir jį suvienyti, numatant, kad jį valdys Gelbėjimo vyriausybė.

Pasak analitiko Samo Hellerio, naujausia plėtotė reiškia, kad HTS visiškai kontroliuos Idlibo regioną.

„Dabar ji gali prisistatyti Turkijai ir kitiems kaip nepakeičiamas pašnekovas (ieškant) bet kokio nekarinio sprendinio Idlibui“, – sakė šis tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „International Crisis Group“ analitikas.

Tačiau neaišku, ar dėl to Turkijai bus sunkiau įgyvendinti rugsėjį Rusijos Sočio kurorte pasiektą susitarimą dėl buferinės zonos aplink Idlibą.

„Neaišku, ar Sočio susitarimo sėkmė bei Idlibo deeskalavimo tąsa realiai priklauso nuo šio memorandumo tikslaus įgyvendinimo, ar nuo labiau politinių aplinkybių, tokių kaip gera Turkijos ir Rusijos dvišalių santykių būklė“, – sakė jis.

„Absurdiški pasiteisinimai“

Tuo tarpu Ankara grasino pradėti sausumos puolimą prieš kurdų sukarintas grupuotes, kontroliuojančias dideles teritorijos dalis Sirijos šiaurės rytuose.

JAV prezidentui Donaldui Trumpui neseniai paskelbus, kad jis įsako išvesti visas JAV pajėgas iš Sirijos, Vašingtono sąjungininkai kurdai liko neapsaugoti labiau nei bet kada.

Jiems teko įsiteikti Damaskui – savo planų dėl didesnės autonomijos sąskaita – ir taip pabandyti užsitikrinti išlikimą Turkijos grasinimų akivaizdoje.

Turkija, kuri Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) laiko teroristine organizacija, galėtų įžengti į Šiaurės Siriją sukurti buferinės zonos palei savo sieną.

Ankara ketvirtadienį deklaravo savo ketinimus ir perspėjo, kad pradės puolimą prieš Sirijos kurdų pajėgas, jei Jungtinės Valstijos atidės savo karių išvedimą iš Sirijos.

„Jei (karių išvedimas) bus atidėtas prisidengus realybės neatitinkančiais absurdiškais pasiteisinimais, esą turkai žudo kurdus, įgyvendinsime šį sprendimą“, – per televiziją NTV sakė Turkijos diplomatijos vadovas Mevlutas Cavusoglu.

Per Sirijos karą žuvo daugiau kaip 360 tūkst. žmonių, o dar milijonai turėjo palikti savo namus. Karas prasidėjo 2011 metais brutaliai slopinant antivyriausybinius protestus.

Rusijos remiamas Sirijos režimas pernai pasiekė virtinę pergalių prieš sukilėlius ir džihadistus, ir dabar kontroliuoja maždaug du trečdalius šalies teritorijos.