„Mūsų šalis turi 18 tūkst. km ilgio kranto liniją. Be to, mūsų ekonomika nukreipta į išorę, o mūsų interesai užsienyje didėja“, – sakė Karinio laivyno tyrimų instituto narys komodoras Zhang Junshe.

„Visa tai verčia mus siųsti karines pajėgas į tolimas jūras ir (šiems interesams) ginti. Tokiomis aplinkybėmis, manau, mums reikia bent trijų lėktuvnešių. Žinoma, priklausomai nuo ekonominio vystymosi, galėtume pagrįstai padidinti šį skaičių“, – pareiškė jis per susitikimą su kinų ir užsienio žiniasklaida.

Lapkritį anglų kalba leidžiamas laikraštis „China Daily“ remdamasis valstybine naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Azijos milžinė pradėjo statyti trečią lėktuvnešį. Gynybos ministerija to pranešimo nepatvirtino.

Kinija šiuo metu turi tik vieną veikiantį lėktuvnešį „Liaoning“ – Sovietų Sąjungoje pastatytą laivą, pertvarkytą per beveik 30 metų trukusį projektą ir priimtą į ginkluotę 2012 metais.

Antrasis lėktuvnešis, kuris yra pirmasis vien Kinijoje pastatytas tokio tipo laivas ir žinomas tik kaip „Projektas 001A“ – buvo priimtasį ginkluotę prieš metus ir šiuo metu yra bandomas jūroje.

Pasak britų Tarptautinio strateginių tyrimų instituto laivynų specialisto Nicko Childso, tik vieną visavertį lėktuvnešį turinti Kinija labai atsilieka nuo Jungtinių Valstijų, turinčių 11 tokių karo laivų, bet prilygsta po vieną lėktuvnešį naudojančioms Rusijai, Prancūzijai, Indijai ir Didžiajai Britanijai.

„Nuo pirmojo Opijaus karo 1840 metais iki Kinijos liaudies respublikos įkūrimo 1949-aisiais patyrėme 470 jūrų pajėgų atakų iš Vakarų šalių ar Japonijos“, – pažymėjo Zhang Junshe.

Per šį laikotarpį Didžioji Britanija, Japonija ir Prancūzija laimėjo kelis mūšius prieš kinų kariuomenę, o Kinijos teritorijos ilgainiui buvo kolonizuotos.

„Mes nepulsime kitų valstybių, bet kinai bijo, kad į šalį bus ir vėl įsiveržta – taigi, pagrindinė priežastis, kodėl stiprinime savo gynyba, yra siekis užtikrinti mūsų saugumą“, – patikino ekspertas.

Per pastaruosius kelerius metus karinį potencialą reikšmingai padidinęs Pekinas siekia jėga pagrįsti savo pretenzijas į plačias Pietų Kinijos jūros akvatorijas ir atgrasyti Taivaną nuo bet kokių žingsnių oficialios nepriklausomybės link.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)