Iš Egipto grįžtantiems Gazos Ruožo gyventojams kirsti sieną vis dar leidžiama, tačiau iš palestiniečių anklavo niekas negalės išvykti, nurodė sienos perėją kontroliuojančio judėjimo „Hamas“ tarnybos atstovas.

„Kol kas tai (siena uždaryta) tik vienai dienai; neaišku, ar sprendimas bus pratęstas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Waelis Abu Omaras.

Palestinos Autonomija (PA) sekmadienį pranešė, kad atšaukia savo darbuotojus iš Rafaho sienos perėjos – vienintelio kelio Gazos gyventojams išvykti iš palestiniečių anklavo, aplenkiant Izraelį.

PA apkaltino Gazą kontroliuojančią islamistų grupuotę „Hamas“ trukdymu. Anksčiau PA taip pat pareiškė pretenzijų dėl palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso partijos „Fatah“ narių masinių suėmimų anklave.

Nuo tada „Hamas“ susigrąžino visišką sienos kontrolę.

Palestinos Autonomija buvo perėmusi sienos perėjos priežiūrą 2017 metų pabaigoje, pagal tuomet „Hamas“ ir „Fatah“ pasiektą susitaikymo susitarimą.

Tačiau vėliau šis susitarimas žlugo.

M. Abbasas, kurio vadovaujamas „Fatah“ išlaikė valdžią Vakarų Krante, pastaraisiais mėnesiais sumažino atlyginimus Izraelio blokadą patiriančiame Gazos Ruože bei ėmėsi kitų priemonių.

Vėliausius palestiniečių parlamento rinkimus, vykusius 2006 metais, „Hamas“ laimėjo didele persvara, tačiau „Fatah“ balsavimo rezultatų nepripažino.

Dar po metų islamistai išstūmė M. Abbaso pajėgas iš Gazos Ruožo, ir nuo to laiko abu judėjimai smarkiai nesutaria.

Nuo 2008 metų „Hamas“ tris kartus kariavo su Izraeliu.