Tokia sąlyga buvo paskelbta JT žmogaus teisių komisarei Michelle Bachelet gruodžio mėnesį pranešus, kad jos biuras siekia galimybių patekti į šį regioną ir patikrinti pranešimus apie ten veikiančias perauklėjimo stovyklas musulmonų mažumai.

Per praėjusius metus pasirodė pranešimų apie rimtus uigūrų etninės mažumos žmogaus teisių pažeidimus Kinijos šiaurės vakaruose Pakistano ir Afganistano pasienyje.

„Sindziangas yra atviras regionas, mes mielai leidžiame visoms šalims, įskaitant JT pareigūnus, lankytis, jei jie laikosi Kinijos įstatymų ir taisyklių, ir atlieka reikiamas kelionės procedūras“, – eilinėje trumpoje spaudos konferencijoje sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas.

Tačiau jis perspėjo, kad užsienio piliečiai, įskaitant JT pareigūnus ir ekspertus, turėtų vengti kištis į Kinijos vidaus reikalus.

Kinijos užsienio reikalų ministerija nuolat skelbia, kad mielai leidžia užsienio žurnalistams ir pareigūnams lankytis Sindziange.

Tačiau į šį regioną vykstantys užsienio žurnalistai dažnai sulaikomi ir būna sekami policijos, kad negalėtų pranešinėti apie internuotųjų stovyklas ir elgesį su uigūrais.

Kinija ilgą laiką taiko didžiulius suvaržymus musulmonų mažumų šiame regione gyvenimui, priežastimi nurodydama kovą su terorizmu ir separatizmu.

Tačiau policijos priemonės pastaraisiais metais dar labiau suintensyvėjo, o viena nepriklausoma JT komisija mano, kad perauklėjimo centruose yra laikoma iki milijono uigūrų ir kitų musulmonų tiurkų mažumų atstovų.

Aktyvistai sako, kad etninėms mažumoms priklausantys žmonės gali būti sulaikyti ir už tokius pažeidimus kaip ilgos barzdos ar veidą dengiančios skraistės nešiojimas.