Vadovaujant 71 metų Sh. Hasinai, šios 165 mln. gyventojų turinčios Pietų Azijos valstybės ekonomikos augimas buvo rekordinis, bet kritikai kaltino ją vis stiprėjančiu autoritariškumu.

Sh. Hasinos valdančioji Liaudies lyga (Awami League) ir jos sąjungininkai per gruodžio 30-osios rinkimus 300 vietų parlamente užsitikrino 288 vietas. Pagrindinė opozicinė jėga gavo vos septynias vietas parlamente.

Rinkimų kampanijos metu buvo masiškai areštuojami opozicijos aktyvistai bei kandidatai, o per rinkimus buvo reiškiami įtarimai dėl didelio masto rezultatų klastojimo, įskaitant daugkartinį balsavimą ir rinkėjų bauginimą.

Rinkimų dieną visoje šalyje žuvo 17 žmonių.

Europos Sąjunga paragino atlikti tyrimą dėl įtariamų pažeidimų ir nurodė, kad „reikšmingos kliūtys garbingam veikimo laukui... gadino rinkimų kampaniją ir balsavimą“.

Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą dėl „patikimų pranešimų apie puldinėjimą, bauginimą ir smurtą“.

Jungtinės Tautos penktadienį sakė, jog esama požymių, kad po rinkimų opozicijos atžvilgiu „vyko represijos“, įskaitant fizinius užpuolimus, savavališkus areštus, puldinėjimą, dingimą ir baudžiamųjų kaltinimų pateikimą.

Opozicija, kuri praėjusią savaitę boikotavo naujai išrinktų parlamentarų prisaikdinimo ceremoniją, reikalavo naujų rinkimų prižiūrint neutraliai laikinai vyriausybei, bet Sh. Hasina ir rinkimų komisija tai kategoriškai atmetė.

„Žmoniškumo motina“

Sh. Hasiną prezidentūros rūmuose prisaikdino prezidentas Abdul Hamidas. Taip pat buvo prisaikdintas 47 narių ministrų kabinetas, kuriame yra daug naujų veidų.

Sh. Hasinos šalininkai ją vadina Bangladešo „žmoniškumo motina“ – tokio titulo ji nusipelnė įleidusi į šalį šimtus tūkstančių rohinjų pabėgėlių, 2017 metais bėgusių nuo kariškių kampanijos kaimyniniame Mianmare.

Oponentai kaltina ją, kad ji, norėdama išsilaikyti valdžioje, 17-ai metų dėl politiškai motyvuotų kaltinimų įkalino savo nesutaikomą priešininkę Khaledą Zia, organizavo masinius areštus, be to, kaltina ją dėl žmonių dingimo ir drakoniškų įstatymų prieš spaudos laisvę.

1975 metų rugpjūtį, kai grupė karininkų nužudė jos tėvą, pirmąjį Bangladešo prezidentą Sheikhą Mujiburą Rahmaną, jo žmoną ir tris sūnus, Sh. Hasina buvo užsienyje.

Savo politinę karjerą ji pradėjo kaip liaudies didvyrė, 1981 metais grįžusi iš užsienio perimti Liaudies lygos pirmininko posto. Tuomet ji pradėjo ilgą kovą už demokratijos atkūrimą Bangladeše.

Sh. Hasina suvienijo jėgas su Kh. Zia vadovaujama Bangladešo nacionalistų partija (BNP), kad 1990 metais nušalintų karinį diktatorių Hussainą Muhammadą Ershadą, bet netrukus po to abi politikės susipyko ir buvo pramintos „kovojančiomis begumomis“.

Jų konkurencija Bangladešo politikoje dominuoja pastaruosius 30 metų.

Pirmą kartą Sh. Hasina premjere buvo išrinkta 1996-aisiais, bet pirmosios kadencijos metu jai buvo sunku išsiveržti iš tėvo šešėlio, ir 2001 metų rinkimus ji pralaimėjo.

Į valdžią ji sugrįžo didžiule persvara laimėjusi 2008 metų gruodžio rinkimus. Tai įvyko keli mėnesiai po to, kai kariškių remta tuometinė vyriausybė įkalino ją dėl kaltinimų korupcija.

Nuo tų rinkimų ji valdo be pertraukų. Nuo 2009-ųjų šalies ekonomika augo po daugiau kaip 6 proc. per metus. Bendrasis vidaus produktas (BVP) pernai augo 7,86 proc., o Sh. Hasina žadėjo pasiekti, kad šis skaičius būtų dviženklis.