Kaip praneša laikraštis „The New Straits Times“, susitikime dalyvavo tik šeši iš devynių sultonų, kurie taip pat svarstė neeilinių naujo aukščiausiojo valdovo rinkimų datą. Bet išsamesnė informacija apie sudarytus susitarimus neskelbiama. Muhammadas V buvo išrinktas karaliumi 2016 metų balandį penkerių metų laikotarpiui. Tačiau pirmą kartą Malaizijos istorijoje jis atsisakė sosto. Tai sekmadienį pranešė karališkoji spaudos tarnyba.

Oficialios šio sprendimo priežastys neatskleidžiamos. Bet, pasak „The New Straits Times“, Muhammadas V buvo priverstas žengti šį žingsnį dėl spaudimo, kurį jam darė Valdovų taryba, nepritarianti jo vedyboms su ruse Oksana Vojevodina. Praėjusių metų lapkričio mėnesį buvęs Malaizijos aukščiausiasis valdovas Maskvoje slapta iškėlė vestuves su 25 metų O. Vojevodina, kuri 2015 metais iškovojo titulą „Mis Maskva“.

Šiuolaikinėje Malaizijoje, tapusioje konstitucine monarchija 1957 metais, karalius atlieka ceremonines funkcijas ir yra vyriausiasis vadas. Įstatymams priimti arba ministrams paskirti reikalingas jo sutikimas, kurį monarchas duoda „parlamento ir vyriausybės patarimu“.