D. Trumpas anksčiau teigė, kad kariai iš Sirijos bus patraukti nedelsiant. Vėliau jis tvirtino, kad tai bus padaryta „lėtai“ ir „per tam tikrą laiko tarpą“.

„Yra uždavinių, kuriuos norėtume įvykdyti, o tai taptų pasitraukimo sąlygomis“, – patarėjas Johnas Boltonas sakė žurnalistams, keliaujantiems su juo į Izraelį ir Turkiją.

„Grafikas arba pasitraukimo laikas paaiškės kaip sąlygų įgyvendinimo ir mūsų norimų aplinkybių sukūrimo rezultatas. Kai to bus pasiekta, tada bus galima kalbėti apie grafiką“, – teigė jis.

Kurdų vadovaujamos pajėgos kontroliuoja dideles teritorijas Sirijos šiaurėje ir šiaurės rytuose, dalį jų kurdai perėmė iš grupuotės „Islamo valstybė“.

Nepaisant paramos iš JAV vadovaujamos koalicijos ir pergalių prieš džihadistus, kurdai patyrė ir daug nesėkmių.

JAV pasitraukimas gali juos palikti vienus prieš kaimyninę Turkiją ar jos sąjungininkus Sirijoje.

Kurdai kvietė Damaską atsiųsti karių į dalį jų kontroliuojamų teritorijų, kad šie veiktų kaip buferis prieš Turkijos remiamas pajėgas.

J. Boltonas sekmadienį taip pat patvirtino, kad visi kariai iš Sirijos gali būti ir neišvesti.

Jis teigė, kad pasitraukimas prasidės nuo šiaurės Sirijos, o dalis JAV pajėgų gali likti šalies pietuose, Tanfos rajone.

Čia esanti amerikiečių karinė bazė yra strategiškai svarbioje vietovėje ir atlieka reikšmingą vaidmenį varžant Irano įtaką regione.

Su J. Boltonu sekmadienį susitiksiantis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad jo šalis Sirijoje toliau kovos prieš savo pagrindinį priešininką Iraną.

Izraelis sako įvykdęs šimtus antskrydžių prieš Irano karinius objektus ir pažangios ginkluotės siuntas, skirtas Libane įsikurusiai grupuotei „Hezbollah“.

Tiek Iranas, tiek „Hezbollah“ Sirijos konflikte remia prezidento Basharo al-Assado režimą.

Antradienį su B. Netanyahu Brazilijoje susitikęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo teigė, kad amerikiečių pasitraukimas iš Sirijos nepadarys įtakos JAV paramai Izraelio saugumui.

„Mūsų pozicija yra aiški“, – sekmadienį sakė B. Netanyahu.

„Šiuo metu tęsiame veiksmus prieš Irano karinį augimą Sirijoje ir veikiame prieš kiekvieną, kuris kenkia arba bando kenkti Izraelio saugumui“, – pridūrė jis.