Jis reiškė nusivylimą augančiomis pastangomis grąžinti Damasko režimą prie bendro stalo.

Po daugelio metų įtemptų santykių Jungtiniai Arabų Emyratai vėl atidarė ambasadą Sirijos sostinėje, jų pavyzdžiu pasekė Bahreinas.

„Esame nustebę, kad mūsų broliai siekia kurti santykius su šiuo režimu“, – žurnalistams Rijade sakė opozicijos lyderis Nasras al Hariri.

„Tikimės, kad mūsų broliai, arabų šalių lyderiai neapleis Sirijos žmonių“, – pridūrė jis.

Po aštuonerių karo Sirijoje metų B. al-Assado režimo oponentai baiminasi, kad jo Vyriausybė imasi žingsnių susigrąžinti palankumą šalyje ir užsienyje.

Rusijos ir Irano padedama Vyriausybė išvarė sukilėlius ir džihadistus iš didžiosios Sirijos dalies ir dabar kontroliuoja beveik du trečdalius šalies teritorijos.

Arabų lyga 2011 metais sustabdė Sirijos narystę šioje organizacijoje, o daugelis Persijos įlankos šalių uždarė savo ambasadas Damaske 2012-aisiais.

Tačiau kelios arabų šalys dabar siekia atkurti santykius su oficialioju Damasku, kai B. al-Assado pajėgos iškovojo reiškmingų pergalių kare.

Vos kelios dienos prieš Jungtiniams Arabų Emyratams vėl atidarant savo ambasadą, Sudano prezidentas tapo pirmuoju arabų šalių lyderiu, aplankiusiu Damaską nuo karo pradžios.

Bandymai išstumti Damasko režimą nuo izoliacijos turėtų suaktyvėti artėjant kitam Arabų lygos viršūnių susitikimui, jis Tunise vyks kovą.

2011 metais prasidėjęs karas Sirijoje nusinešė 360 tūkst. žmonių gyvybes, dar milijonai nukentėjusiųjų liko be namų.

Tačiau karinių veiksmų nepakako nuversti B. al-Assado, begalinių diplomatinių pastangų nepakako pasiekti taikaus jo pasitraukimo, o režimas šiandien atrodo stipresnis nei bet kada.