M. Pompeo tai sakė gindamas netikėtą prezidento Donaldo Trumpo sprendimą išvesti iš karo draskomos šalies visus amerikiečių karius, smarkiai sustiprinusį JAV sąjungininkų kurdų kovotojų nerimą dėl tolesnių Turkijos veiksmų.

„Sirijoje svarbu užtikrinti, kad turkai neišžudytų turkų ir būtų ginamos religinės mažumos. Visi šie dalykai tebėra Amerikos misijos dalis“, – sakė M. Pompeo naujienų tinklalapiui „Newsmax“, populiariam tarp konservatyvių pažiūrų amerikiečių.

Gynybos sekretorius Jamesas Mattisas nusprendė atsistatydinti dėl D. Trumpo sprendimo išvesti karius, smarkiai supykdydamas prezidentą. Visgi vėliau D. Trumpas leido suprasti, kad numatytas kontingento išvedimas bus sulėtintas.

M. Pompeo interviu sakė, kad išvedimas nebus atšauktas. Tačiau jis atsisakė pateikti tikslesnį išvedimo grafiką, kad tuo nepasinaudotų Amerikos priešai.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pažadėjo išvaduoti Siriją nuo kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG), siejamų su Kurdistano darbininkų partija (PKK), kuri nuo 1984-ųjų tęsia kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose.

Kurdų kovotojai sudaro didžiąją dalį JAV palaikomo Sirijos demokratinių jėgų (SDF) aljanso, kovojančio su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) ir užėmusio beveik ketvirtadalį Sirijos teritorijos.

Sirijos vyriausybė trečiadienį pareiškė, kad dėl numatyto JAV pajėgų išvedimo YPG kovotojai paliko netoli Turkijos sienos esantį svarbų Manbidžo miestą, išvaduotą nuo IS.

D. Trumpas apie planuojamą pajėgų išvedimą pranešė pareiškęs, kad amerikiečių karių nebereikia Sirijoje, nes „Islamo valstybė“ jau įveikta. Prieš paskelbdamas šį sprendimą Amerikos lyderis pasikalbėjo su R. T. Erdoganu.

Visgi M. Pompeo ketvirtadienį sakė, kad Jungtinėms Valstijoms tebekelia susirūpinimą tam tikri dalykai Turkijoje, įskaitant JAV piliečių sulaikymus.

„Yra daugybė sričių, kur mums reikia dirbti su prezidentu R. T. Erdoganu ir Turkijos vadovybe, kad būtų pasiekti Jungtinėms Valstijoms geri rezultatai“, – kalbėjo jis.

Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas ir specialusis atstovas Sirijai Jamesas Jeffrey ateinančią savaitę vyksta derybų į Turkiją.