Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad palydovams iškelti į kosmosą naudojamų Irano raketų technologijos yra „iš esmės identiškos“ branduolinius užtaisus galinčių nešti balistinių raketų. Tokios raketos gali būti didelio nuotolio ir pasiekti Jungtines Valstijas.

Jungtinės Valstijos nestovės ir nežiūrės, kaip Irano režimo destrukcinė politika sukelia pavojų tarptautiniam stabilumui ir saugumui“, – sakoma M. Pompeo pranešime.

„Patariame režimą iš naujo apsvarstyti šiuos provokuojančius paleidimus ir nutraukti visą su balistinėmis raketomis susijusią veiklą, kad būtų išvengta gilesnės ekonominės ir diplomatinės izoliacijos“, – pridūrė diplomatijos vadovas.

M. Pompeo pareiškė, kad Irano raketų paleidimai pažeistų 2015 metais paskelbtą 2231-ąją JT rezoliuciją, reiškiančią pritarimą sutarčiai dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos apribojimo ir raginančią Teheraną „nevykdyti jokios veiklos, susijusios su balistinėmis raketomis, pajėgiomis nešti branduolinius ginklus“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas praeitais metais pasitraukė iš sutarties su Iranu, suderėtos jo pirmtako Baracko Obamos, taip pat grąžino Teheranui anksčiau taikytas griežtas sankcijas, turinčias susilpninti šalies ekonomiką.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas atmetė M. Pompeo kaltinimus ir sakė, kad nei raketų nešėjų paleidimai, nei balistinių raketų bandymai – anot Teherano, niekaip nesusiję su branduoline ginkluote ir gyvybiškai svarbūs šalies gynybai – 2231-osios rezoliucijos nepažeidžia.

„JAV iš tikrųjų pažeidžia (JT rezoliuciją), todėl neturi teisės kam nors dėl to pamokslauti“, – sakoma N. J. Zarifo „Twitter“ žinutėje, turint omenyje, kad Jungtinės Valstijos atmetė Jungtinių Tautų remiamą Irano denuklearizacijos susitarimą.

Irano gynybos viceministras brigados generolas Ghasemas Taghizadeh lapkritį pranešė, kad Teheranas „ateinančiais mėnesiais“ paleis į kosmosą tris palydovus.

„Šie palydovai buvo pagaminti remiantis tėvyninėmis technologijomis ir skries skirtinguose aukščiuose“, – viceministro žodžius citavo pusiau valstybinė naujienų agentūra ISNA.

Iranas įžvelgia palydovų programos plėtros ekonominį potencialą – kosminių aparatų iškėlimas į orbitą gali tapti svarbiu pajamų šaltiniu. Be to, palydovai gali būti naudojami šnipinėjimui.

Tačiau JAV žvalgyba sako, kad šios technologijos gali būti lengvai pritaikytos didelio nuotolio balistinėms raketoms.