94 metrų ilgio laivas „Ou Ya Leng No. 6“ užplaukė ant seklumos negyvenamo Takos atolo Maršalo salose, pranešė trečiojo laipsnio viršila Matthew Westas.

Pasak jo, į įvykio vietą atvyko pakrančių apsaugos orlaivis „HC-130 Hercules“. Jis užmezgė kontaktą su laivo įgula, kuri liko laive ir naudoja atsarginį elektros generatorių.

Ankstesni pranešimai, kad įgulos nariai paliko laivą ir gelbėjimosi valtimi pasiekė krantą, yra neteisingi, nurodė viršila. „Hercules“ ilgai suko ratus virš nelaimės ištikto laivo, bet šalia nerado tinkamos vietos nusileisti.

Penktadienį į pagalbą turėtų atvykti du žvejybiniai lavai, pranešė M. Westas. Dar vienas pakrančių apsaugos laivas išsiųstas iš Maršalo salų. Apie sužeistus žmones arba laivo keliamą taršą pranešimų nėra.

Kol kas nežinoma, dėl kokios priežasties laivas užplaukė ant seklumos. Informacijos apie įgulos narių pilietybes, laivo krovinį ir kurą taip pat nėra.

Kaip pranešė JAV pakrančių apsaugos tarnyba, vakarinėje ir centrinėje Ramiojo vandenyno dalyje žvejybinis laivas gaudė kalmarus.

Takos atolas priklauso Ratako salų grupei. Netoli jo yra Utriko atolas, kur gyvena maždaug 400 žmonių. Maždaug 60 tūkst. gyventojų turinčios Maršalo salos palaiko glaudžius ryšius su JAV pagal Laisvos asociacijos susitarimą (Compact of Free Association, COFA).

Pasak M. Westo, sprendimą, kaip toliau elgtis su įstrigusiu laivu, turėtų priimti Maršalo salų vyriausybė, nes laivas įstrigęs salų teritoriniuose vandenyse.

Susisiekti su rajonu yra sunku, todėl padėtis lieka neaiški. Artimiausiu metu rajone prognozuojamos iki 3,5 metrų aukščio bangos ir iki 40 km per val. greičio vėjas. Meteorologai žada, kad oro sąlygos dar blogės.

„Hercules“ atskrido iš Veiko salos, kur jo įgula teikė pagalbą automobilius iš Japonijos į Havajus plukdžiusiam ir užsidegusiam laivui „Sincerity Ace“. 16 šio laivo įgulos narių buvo išgelbėti, su keturiais susisiekti nepavyksta, o vienas laikomas dingusiu.