Valstybinės televizijos pranešime sakoma, kad prezidentas Gurbanguly Berdymuchamedovas savo 37 metų sūnų Serdarą Berdymuchamedovą paskyrė šios gamtinių dujų turtingos valstybės Achalo provincijos, kurioje yra sostinė Ašchabadas, gubernatoriaus pavaduotoju.

Naują postą S. Berdymuchamedovas gavo mažiau nei metai po to, 61 metų prezidentas sūnų paskyrė užsienio reikalų viceministru.

Analitikai sako, jog tokia sparti karjera vyriausybėje rodytų, kad prezidentas rengia sūnų tapti būsimu politiniu įpėdiniu.

Dirbdamas naujajame poste S. Berdymuchamedovas išlaikys ir nuo 2016-ųjų turimą vietą marionetiniame parlamente, bet pasitrauks iš užsienio reikalų viceministro posto.

Artimi prezidentų giminaičiai dažnai lengvai gauna politinę valdžią buvusiose sovietinėse centrinės Azijos respublikose. Regione yra penkios musulmoniškos valstybės.

S. Berdymuchamedovas yra vienas iš kelių prezidento šeimos narių, rodomų per valstybinę Turkmėnijos televiziją. Dėl izoliacijos ši šalis neretai palyginama su Šiaurės Korėja.

Prezidento 14-metis anūkas Kerimguly Berdymukhamedovas irgi kartais pasirodo per televiziją, kur propaguoja sveiką gyvenseną ir muzikuoja su savo seneliu.

Praėjusį mėnesį nacionalinė televizija parodė, kaip prezidentas groja pianinu, o jo vaikaitis, G. Berdymuchamedovo dukros atžala, pritaria jam sintezatoriumi.

Teisių gynėjų grupės tikėjosi, kad po ekscentriškojo diktatoriaus Saparmurato Nijazovo mirties 2006 metais Turkmėnija atsivers pasauliui.

Vis dėlto buvęs stomatologas G. Berdymuchamedovas palaiko savo klestinčio lyderio kultą. Be kita ko, sostinėje Ašchabade stovi abu prezidentus vaizduojančios auksinės skulptūros.