Bayanas Jaboras atmetė bet kokius kaltinimus, kad pro pirštus žiūrėjo į tai, kas dėjosi įkalinimo įstaigose. "Aš nemanau, kad kuris nors pareigūnas būtų bent sudavęs kaliniui", - sakė vidaus reikalų ministras per spaudos konferenciją.

Tai pirmas ministro viešas pasirodymas nuo sekmadienio, kai JAV pajėgos rado slaptą požeminį kalėjimą, o jame - dešimtis badaujančių bei sumuštų kalinių.

"Visos tos kalbos yra neteisingos", - sakė jis pridurdamas, kad jis sutiko kalbėti šiuo klausimu tik savo padėjėjų įkalbėtas.

Ministras pirmininkas Ibrahimas Jaafaris šios savaitės pradžioje sakė, kad netoli Vidaus reikalų ministerijos įrengtame kalėjime buvo rastai 173 vyrai ir paaugliai, dauguma jų su kankinimų žymėmis.

Premjeras iš karto nurodė pradėti tyrimą dėl kalinių kankinimo.

B.Jaboras pakeltu balsu atmetė kaltinimus dėl kalinių kankinimo pareikšdamas, kad vos keli kaliniai turėjo sumušimo žymių ir visi jie buvo suimti įtarus juos sukilėliška veikla ir turint suėmimo dokumentus.

"Buvo tik penki, ar daugiausiai - septyni kaliniai, ant kurių kūnų buvo mušimo žymių", - sakė jis.

Kiek anksčiau šią savaitę vidaus reikalų ministro pavaduotojas sakė, kad tokių asmenų būta apie 160.

Irako sunitų politiniai lyderiai pareikalavo pradėti tarptautinį tyrimą dėl kalinių kankinimų ir žeminimų, už kuriuos, kaip įtariama, yra atsakingi su Vidaus reikalų ministerija susiję šiitų kariai.

JAV ambasada ketvirtadienį Irakui pareiškė netoleruosianti smurto prieš sulaikytus asmenis ar karinių formuočių dalyvavimo sulaikymo operacijose, padidindama spaudimą vyriausybei, kai buvo aptiktas slaptas kalėjimo bunkeris.

"Irako vyriausybei leidome aiškiai suprasti, kad karinės formuotės ar religinės bendruomenės negali kontroliuoti Irako saugumo pajėgų, objektų ar ministerijų", - žurnalistams Bagdade teigė ambasados atstovas spaudai, perskaitęs griežtą pranešimą.

"Netoleruojame jokio smurto prieš suimtuosius Irake. Netgi vieno atvejo jau yra per daug... Irako vyriausybė privalo imtis priemonių, kad užtikrintų, jog tokie dalykai nepasikartos", - teigė jis.