Šios atostogautojų pamėgtos salos, ypač populiarios Kalėdų ir Naujųjų metų sezonu, tuštėjo nuo trečiadienio. Turistai grūdosi į keltus ir plaukė į žemyninę Pietų Tailando dalį. Maudytis jūroje buvo uždrausta, o laivyba taip pat turi būti sustabdyta.

„Pabuk“, pirmoji per maždaug 30 metų ne musonų sezonu susiformavusi atogrąžų audra šiame Tailando regione, Pangano, Tau ir Samujaus salas turi užklupti penktadienį vakare. Vėliau audra pasieks žemyninę dalį.

Oficialių įsakymų evakuotis nebuvo, bet turistai išvyksta masiškai.

„Manau, kad salos beveik tuščios... Nuo Naujųjų metų sutiktuvių išvyko 30–50 tūkstančių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pangano rajono administracijos vadovas Krikkrai Songthanee.

Tau salos, laikomos viena geriausių vietų nardyti Pietryčių Azijoje, mero pareigas einantis pareigūnas sakė, kad laivais į Čumponą žemyninėje dalyje išplaukė daugybė turistų, bet keli tūkstančiai svečių vis dar yra saloje ir tikriausiai ten pralauks audrą.

„Pabuk“ lao kalba yra į šamą panašios žuvies - didžiojo pangasiodono - pavadinimas.

„Pabuk“ vėjų greitis siekia 104 km per val., bet tikriausiai nestiprės; audra neturėtų virsti tikru taifūnu, sakė meteorologai.

„Tačiau netoli audros „akies“ tikimės 5–7 metrų aukščio bangų. Paprastai Tailando įlankoje būna tik dviejų metrų aukščio bangos“, – žurnalistams sakė šalies Meteorologijos departamento generalinis direktorius Phuwiengas Prakammaintara.

„Sunku prognozuoti audros stiprumą, tad žmonės turėtų vykdyti pareigūnų rekomendacijas“, – pridūrė jis.

Samujaus saloje trečiadienį nuskendo vienas rusas, kurio šeima ignoravo perspėjimus nebristi į jūrą.

„Trijų asmenų šeima nuėjo paplaukioti, bet stipri srovė nunešė 56 metų vyrą, kuris nuskendo“, – AFP sakė Samujaus policijos kapitonas Boonnamas Srinaratas.

„Salos pareigūnai paskelbė perspėjimą ir iškėlė raudonas pavojaus vėliavas,... bet galbūt ši šeima negalvojo, kad padėtis tokia rimta“, – sakė jis.

Salos pareigūnai pranešė rengiantys laikinas prieglaudas turistams, kurie nuspręstų čia pralaukti audrą.

Audra taip pat turi atnešti daug lietaus į Pietų Tailandą, įskaitant turistines vietas Andamanų jūroje, tokias kaip Krabis, ir Malaizijos pasienyje esančias Patanio, Narativato ir Jalos provincijas.