Ambasadorius Johnas Huntsmanas su Paulu Whelanu susitiko Maskvos Lefortovo tardymo izoliatoriuje, o kiek vėliau pasikalbėjo su jo artimaisiais telefonu, pranešė JAV Valstybės departamentas.

„Ambasadorius J. Huntsmanas išreiškė savo palaikymą ponui P. Whelanui ir pasiūlė ambasados pagalbą“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

Kol kas Jungtinės Valstijos viešai labai atsargiai komentuoja šį atvejį, o valstybės sekretorius Mike'as Pompeo kiek anksčiau trečiadienį sakė, kad Vašingtonas bando daugiau sužinoti apie padėtį.

„Jei sulaikymas nėra tinkamas, reikalausime, kad jis nedelsiant grįžtų“, – sakė M. Pompeo žurnalistams per vizitą Brazilijoje.

Susitikimas Lefortovo kalėjime įvyko praėjus penkioms dienoms po to, kai 48 metų P. Whelanas buvo sulaikytas Rusijos sostinėje. Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat patvirtino, kad buvo duotas leidimas konsuliniam susitikimui.

Anot ministerijos, P. Whelanui gresia iki 20 metų kalėjimo, jei bus pripažintas kaltu.

Jis buvo areštuotas, kai vykdė šnipinėjimą, nurodė Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB).

P. Whelano šeima neigia, kad jis yra šnipas. Anot artimųjų, vyras atvyko į Maskvą dalyvauti vestuvėse.

Kanadoje gimęs P. Whelanas yra automobilių detalių gamintojos „BorgWarner“, kurios būstinė yra netoli Detroito, tarptautinio saugumo direktorius, keliems JAV leidiniams sakė jo brolis Davidas Whelanas.

Buvęs jūrų pėstininkas buvo sulaikytas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui apkaltinus Vakarų šalis, esą jos naudojasi šnipinėjimo bylomis siekdamos pakirsti stiprėjančias Rusijos pozicijas.

JAV žvalgybos tarnybos apkaltino Maskvą kišimusi į 2016 metais vykusius Amerikos prezidento rinkimus.

JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris dėl kišimosi į rinkimus pareiškė kaltinimus 25 rusams, tarp kurių yra Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU narių, taip pat trims Rusijos kompanijoms. Tačiau kol kas niekas nėra areštuotas.

Gruodį rusė Marija Butina federaliniame teisme Vašingtone pripažino veikusi kaip nelegali užsienio agentė. Jai gresia iki pusės metų kalėjimo ir tikėtina deportacija.