„Aš taip pat laukiu susitikimo su pirmininku Kimu, kuris labai gerai supranta, kad Šiaurės Korėja turi didžiulį ekonominį potencialą!“ – trumpoje tviterio žinutėje rašė JAV prezidentas.

Abu lyderiai birželio mėnesį Singapūre surengė beprecedentį viršūnių susitikimą, kuris sulaukė didelio pasaulio žiniasklaidos dėmesio. Singapūre jie pasirašė aptakiai suformuluotą pasižadėjimą, kad Korėjos pusiasalis turi būti denuklearizuotas.

Tačiau procesas vėliau įstrigo, Pchenjanui ir Vašingtonui nesutariant, ką konkrečiai reiškia šis įsipareigojimas.

Šiaurės Korėja reikalauja, kad būtų sušvelnintos jai taikomos sankcijos, įvestos už branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų plėtrą. Pchenjanas taip pat smerkė „gangsteriškus“ JAV reikalavimus, kad šalis atsisakytų savo branduolinio arsenalo.

Spėlionės apie antrą D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą tai suintensyvėdavo, tai atslūgdavo. JAV prezidentas yra išreiškęs viltį, kad susitikimas įvyks šių metų pradžioje.

Tačiau pasiūlytas Kim Jong Uno vizitas Seule, turėjęs įvykti iki gruodžio pabaigos, taip ir neįvyko.

2017-uosius metus žymėjo didelė įtampa, kai Šiaurės Korėja darė sparčią pažangą plėtodama savo branduolinius ginklus ir balistines raketas. Šalis įvykdė savo šeštąjį branduolinio užtaiso bandymą, kuris buvo iki šiol galingiausias, taip pat leido raketas, pajėgias pasiekti visą JAV žemyninę dalį. Tačiau jau daugiau kaip metus Šiaurės Korėja nevykdė tokių bandymų.

Šiemetinėje naujametinėje kalboje Kim Jong Unas paragino sušvelninti sankcijas ir sakė, jog Šiaurės Korėja „paskelbė, kad nebegaminsime, nebebandysime, nenaudosime ir neplatinsime savo branduolinio arsenalo“. Jis taip pat ragino Jungtines Valstijas imtis „atitinkamų priemonių“.

„Jeigu JAV nesugebės išpildyti pasauliui duoto pažado... ir toliau nekeis savo sankcijų bei spaudimo KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai), galime būti paskatinti ieškoti naujos galimybės mūsų šalies suverenumui ir valstybės aukščiausiesiems interesams apginti“, – antradienį kalbėjo Kim Jong Unas.

Vis dėlto jis pridūrė norįs dar kartą bet kuriuo metu susitikti su D. Trumpu, kad „būtų pasiekta rezultatų, palankiai vertinamų tarptautinės bendruomenės“.

Jo komentarais „tikriausiai buvo siekiama atgaivinti impulsą deryboms“, trečiadienį redaktoriaus skiltyje rašė Pietų Korėjos laikraštis „Hankook Ilbo“, atstovaujantis centristinėms pažiūroms.

Tačiau Šiaurės Korėjos lyderis taip pat „užsiminė, kad nebus stumdomas“, pridūrė laikraštis.

Joshua Pollackas iš Midlberio tarptautinių studijų instituto socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, jog Kim Jong Unas dabar reikalauja JAV tesėti pažadus.

„Svarbiausias dalykas: Kimas laikosi tokios pačios pozicijos dėl diplomatijos branduoliniu (klausimu), kaip ir pastaruosius šešis mėnesius“, – pridūrė J. Pollackas.