JAV Muitinės ir sienos apsaugos tarnybos antradienį išplatintame pranešime rašoma, kad dujos buvo panaudotos prieš akmenis svaidžiusius chuliganus, o ne migrantus, bandžiusius prasmukti į JAV teritoriją.

„Agentai nematė, kad kas nors iš prie užtvaros buvusių migrantų, įskaitant vaikus, būtų patyręs cheminių medžiagų, panaudotų prieš kiek toliau buvusius akmenų mėtytojus, poveikį“, – rašoma pareiškime.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ fotografas pranešė matęs, kaip į Meksikos teritoriją šalia Tichuanos paplūdimio mažiausiai tris kartus buvo paleista ašarinių dujų, paveikusių migrantus, tarp kurių buvo moterų bei vaikų, taip pat ten buvusius žurnalistus. Anot fotografo, akmenis buvo pradėta mėtyti tik tada, kai JAV pasieniečiai paleido ašarines dujas.

Muitinės ir sienos apsaugos tarnyba nurodė, kad agentai matė, kaip „vos vaikščioti pradėję vaikai“ per spygliuotą vielą sunkiai keliami į kitą sienos pusę. Anot jos, pasieniečiai negalėjo padėti vaikams, nes buvo svaidomi akmenys. Agentai panaudojo dūmų granatas, pipirinius aerozolius ir ašarines dujas, nurodė tarnyba.

AP žurnalistas pranešė, kad JAV agentai taip pat panaudojo plastikines kulkas.

Pasieniečių pranešime rašoma, kad buvo sulaikyti 25 migrantai, o likusieji grįžo atgal į Meksikos teritoriją per tunelį po tvora.

Tarnyba nurodė, kad vadovaujantis jos taisyklėmis dėl jėgos panaudojimo, incidentą pasienyje įvertins jos Profesinės atsakomybės biuras.

Su AP žurnalistu kalbėję migrantai sakė, kad atvyko į Tichuaną praėjusį mėnesį su vadinamuoju migrantų karavanu iš Hondūro.

Iš Hondūro spalio viduryje pajudėjęs karavanas per pusantro mėnesio trukusią kelionę į šiaurę išaugo iki daugiau nei 6 tūkst. žmonių. Artėjant lapkritį vykusiems kadencijos vidurio rinkimams prezidentas Donaldas Trumpas dažnai nukreipdavo savo įtūžį į šį karavaną.

Daugelis migrantų Tichuanoje laukia galimybės pasiprašyti prieglobsčio Jungtinėse Valstijose. Gali būti, kad jiems teks laukti dar ne vieną mėnesį. Tuo tarpu kiti su karavanu atvykę migrantai susidaro darbus Meksikoje ir bando čia įsikurti.

Per ankstesnį incidentą lapkričio 26 dieną JAV pasieniečiai panaudojo ašarines dujas, kai grupė migrantų pamėgino prasiveržti per sieną po taikių eitynių Tichuanoje. Tąsyk nuo dujų nukentėjo šimtai migrantų.

Šiuo metu D. Trumpas yra įsivėlęs į mūšį su Kongreso demokratais dėl sienos pasienyje su Meksika statybų finansavimo. Šis konfliktas atvedė prie dalinio federalinės vyriausybės uždarymo, kuris tęsiasi jau antrą savaitę.