Pradėdamas ketverių metų kadenciją prie didžiausios Lotynų Amerikos valstybės vairo savo pirmoje viešoje kalboje J. Bolsonaro pareiškė, kad Brazilija „pradės vaduotis nuo socializmo“ ir „politinio korektiškumo“. Ši kalba žada aiškų atotrūkį nuo politikos, vykdytos per dešimtmečius trukusį kairiųjų lyderių vadovavimą.

63 metų buvęs oro desantininkas ir veteranas įstatymų leidėjas buvo pasveikintas per „Twitter“ JAV prezidento Donaldo Trumpo – panašiai atžaraus būdo ir panašios mąstysenos lyderio.

„Sveikinimai prezidentui @jairbolsonaro, kuris ką tik pasakė puikią inauguracijos kalbą – JAV su jumis!“, – rašė D. Trumpas.

J. Bolsonaro atsakė: „Išties vertinu jūsų padrąsinimo žodžius. Kartu, su Dievo apsauga, nešime klestėjimą ir pažangą mūsų žmonėms!“

Savo inauguracijos kalboje Brazilijos Kongrese J. Bolsonaro ragino sudaryti „tikrą nacionalinį paktą“, kad būtų atkurta vangi šalies ekonomika – „be ideologinio šališkumo“.

Nors J. Bolsonaro populiarumo reitingai labai aukšti, daugelis Brazilijoje baiminasi, kad jo ilgesys karinei diktatūrai, valdžiusiai šalį 1964–1985 metais, griežtas požiūris į kovos su nusikalstamumu sritį, taip pat paniekinami atsiliepimai apie moteris ir mažumas reiškia, kad valstybės tikriausiai laukia drastiški sukrėtimai.

Dar prieš prisaikdinimą J. Bolsonaro per „Twitter“ parašė paskelbsiantis įsaką, leisiantį lengviau įsigyti šaunamųjų ginklų „geriems“ piliečiams, nors tokiam žingsniui, kaip rodo viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Datafolha“ apklausa, nepritaria 61 proc. gyventojų.

Jo pažadas išplėsti teisinę neliečiamybę saugumo pajėgų nariams, panaudojantiems mirtiną jėgą prieš įtariamus nusikaltėlius, irgi pakurstė nerimą šalyje, kur kasmet per policijos veiksmus žūva apie 5 000 žmonių.

Politinės simpatijos Izraeliui, JAV

Savo kreipimesi į Kongresą J. Bolsonaro negailėjo griežtų žodžių kairiųjų ideologijai, dėl kurios, anot jo, Brazilija prarado anksčiau turėtas pozicijas pasaulinėje arenoje. Jo ankstesni pasisakymai aiškiai rodo, kad prezidentas turi galvoje politiką, vykdytą 2003–2016 metais šalį valdžiusios Darbininkų partijos, kuri galiausiai užsitraukė visuomenės pyktį dėl virtinės korupcijos skandalų.

Brazilija „vėl taps laisva nuo ideologinių pančių šalimi“, kalbėjo J. Bolsonaro.

Vėliau priešais prezidentūrą kreipdamasis į savo šalininkus jis sakė: „Atkursime tvarką“.

J. Bolsonaro taip pat pažadėjo, kad negailėdamas jėgų kritikuos kairiųjų kairiųjų vyriausybes Venesueloje ir Kuboje.

Prezidentas aiškiai parodė savo politines simpatijas, pakvietęs į inauguraciją Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu. Susitikę abu lyderiai kalbėjo apie jųdviejų „brolybę“.

B. Netanyahu sakė sulaukęs J. Bolsonaro patikinimo, jog Brazilijos ambasada bus perkelta į Jeruzalę.

J. Bolsonaro taip pat negailėjo pagyrų D. Trumpui, su kuriuo jį sieja stiprus polinkis į nacionalizmą ir paniekinamas požiūris į tarptautines organizacijas. Prezidentas pažadėjo išvesti Braziliją iš Jungtinių Tautų migracijos pakto, taip pat sakė svarstąs galimybę trauktis ir iš Paryžiaus klimato susitarimo.

Naujojo lyderio neslepiamas priešiškumas kairiesiems paskatino kairiojo sparno deputatus nedalyvauti jo inauguracijoje.

J. Bolsonaro prezidento poste pakeitė centro dešiniųjų pažiūrų Michelį Temerą (Mišelį Temerą). Pastarasis prezidento pareigas perėmė iš 2016 metais per apkaltą nuo pareigų nušalintos Darbininkų partijos atstovės Dilmos Rousseff (Dilmos Rusef), tačiau nedaug nuveikė, kad būtų įgyvendintos šaliai labai reikalingos fiskalinės reformos.

J. Bolsonaro šalininkai viliasi, kad jam seksis geriau – tiek politikos, tiek ekonomikos srityse.

J. Bolsonaro, pasiryžęs pertvarkyti šalį pagal savo darbotvarkę, pažadėjo būti visų 210 mln. brazilų prezidentu, tačiau - jo nustatytomis sąlygomis.

„Šalis pasikeis“

Trečiadienį darbą pradedančioje J. Bolsonaro vyriausybėje ekonomikos ministro portfelis atiteko išsilavinimą Jungtinėse Valstijose įgijusiam laisvosios rinkos šalininkui, o teisingumo ministro – iškiliam kovos su korupcija teisėjui. Visgi beveik trečdalį iš 22 postų šiame kabinete užima buvę kariškiai.

Taip pat būgštaujama dėl verslui palankios J. Bolsonaro politikos poveikio didžiule įvairove pasižyminčiai Brazilijos gamtinei aplinkai, ypač Amazonijai, neretai pavadinamai „planetos plaučiais“. Jai didžiulę grėsmę kelia vis intensyvesnis miškų kirtimas.

Be to, J. Bolsonaro pareiškė, kad jo Švietimo ministerija imsis priemonių, kad mokyklose ir universitetuose nebebūtų mokoma „marksistinio šlamšto“. Tai dar vienas kirtis Darbininkų partijai, nemažai nuveikusiai, kad skurdžiausiai gyvenančių ir juodaodžių šeimų vaikai turėtų galimybę įgyti išsilavinimą.

Dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo J. Bolsonaro inauguracijos ceremonijoje sostinėje Brazilijoje, kurioje saugumui sustiprinti buvo pasitelkta virtinė įvairių priemonių, įskaitant karinius orlaivius, bepiločių orlaivių užkardymo sistemas ir daugybę užtvarų minioms suvaldyti.

Šįkart saugumui buvo skirta gerokai daugiau dėmesio nei ankstesniais metais, iš dalies dėl to, kad rugsėjį J. Bolsonaro per rinkimų kampanijos mitingą buvo sužeistas peiliu į pilvą psichikos sutrikimų turinčio vyro.

„Ši inauguracija yra posūkio taškas“, – sakė minioje buvęs 36 metų mokytojas Mauro Penna.

„Esame nusiteikę labai optimistiškai – šįkart mūsų šalis pasikeis“, – pridūrė jis.