Persvarstant taisykles, vertinama galimybė visiems belgų kariškiams, dislokuotiems Baltijos šalyse, „tam tikruose regionuose ir tam tikromis aplinkybėmis“ nebeleisti naudotis savo išmaniaisiais telefonais, šeštadienį pranešė naujienų agentūra „Belga“.

„Į prevenciją ir informavimą investuojame jau kelerius metus, bet neatrodo, kad to pakanka. Žinome, kad Rusija domisi tokiais geolokacijos (panaudojant) mobiliuosius (telefonus) duomenimis“, – visuomeniniam transliuotojui VRT sakė pulkininkas Carlas Gillisas, Belgijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo operacijų vadas.

Pagal mobiliųjų telefonų GPS galima nustatyti įrenginių buvimo vietą ir kitos šalys, norėdamos užkirsti kelią šnipinėjimui, yra uždraudusios savo kariams tarnybos užsienyje metu naudotis kai kuriais GPS turinčiais įrenginiais ar programėlėmis.

Sausio pradžioje Estijoje, tarptautiniame NATO batalione, turi būti dislokuoti 250 belgų karių.

Pernai Nyderlandai perspėjo apie riziką, susijusią su fizinių treniruočių stebėjimo programėle, renkančia duomenis apie karius ir karinės žvalgybos personalą iš 69 šalių.

O sausio mėnesį Pentagonas peržiūrėjo naudojimosi kita sporto programėle „Strava“ taisykles, nes nerimavo, kad ji atskleidė duomenų apie karių judėjimą bazėse Jungtinių Valstijų teritorijoje.