Keli šimtai šviesą atspindinčias liemenes vilkinčių žmonių susirinko netoli Prancūzijos nacionalinio transliuotojo ir BFM televizijos kanalo biurų šalies sostinės centre, skanduodami „Netikros naujienos“ ir ragindami prezidentą Emmanuelį Macroną atsistatydinti.

Protestuotojai blokavo tramvajų linijas ir apmėtė įvairiais daiktais policininkus, o šie atsakė ašarinių dujų granatomis ir sulaikė kelis protestuotojus.

Ašarinės dujos taip pat buvo panaudotos Nanto mieste vakarų Prancūzijoje. Protestų taip pat tikimasi Lione, Bordo bei Tulūzoje.

Paryžiuje policija panaudojo ašarines dujas

Policijos teigimu, šalies pietuose esančiame Marselio mieste proteste dalyvavo maždaug 900 žmonių, skandavusių „Macronai – lauk“.

Pastarosiomis savaitėmis, kaip rodo oficialūs duomenys, protestuotojų skaičius. Vyriausybė nurodė, kad gruodžio 22 dieną buvo susirinkę 38,6 tūkst. demonstrantų, nors gruodžio 17-ąją per pirmąjį didelį "geltonųjų liemenių" protestą Paryžiuje į gatves išėjo 282 tūkst. žmonių.

Tačiau judėjimo, kuris yra menkai susijęs su profesinėmis sąjungomis ir politinėmis grupėmis, lyderiai sako, kad mažą skaičių lemia šventinis laikotarpis ir kad sausio mėnesį protestuotojai grįš į gatves.

Prancūzijos gyventojų pyktis, kurį sukėlė planai padidinti degalų akcizus, išsivystė į platesnę E. Macrono valdymo kritiką. Prezidentas kaltinamas, kad nesiima priemonių stabdyti augančias pragyvenimo išlaidas Prancūzijos miesteliuose ir kaimo vietovėse.

Paryžiuje policija panaudojo ašarines dujas

„Norime vėl pajusti perkamąją galią ir galėti išsakyti savo sprendimus,“ – kalbėjo protestuotoja Priscillia Ludosky, inicijavusi peticiją prieš degalų kainų kilimą.

Vyriausybės mokesčių lengvatų nepasiturintiems, skirtų disponuojamoms pajamoms didinti, „nepakanka“, tvirtino P. Ludosky.

Protestuotojų akys vis dažniau krypsta į E. Macroną. Ketvirtadienį 40 „geltonųjų liemenių“ pabandė šturmuoti oficialią prezidento vasaros rezidenciją Viduržemio jūroje – viduramžių Bregansono fortą, tačiau karo policija juos privertė atsitraukti.

Nepalenkiamieji „geltonųjų liemenių“ šalininkai mano, kad judėjimas tęsis ir 2019 metais, bei planuoja protestus Naujųjų metų išvakarėse.

Paryžiuje policija panaudojo ašarines dujas

Beveik 8 tūkst. žmonių socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė ketinantys dalyvauti demonstracijose, teigdami, kad protestas bus „šventinis ir be smurto“.

Paryžiaus pareigūnai patvirtino, kad pasirengimas fejerverkų, garso ir šviesos šou Eliziejaus Laukuose, jau ne kartą tapusiuose prieš vyriausybę nukreipto smurto epicentru, yra tęsiamas.

Dešimtys tūkstančių turistų ir vietos gyventojų tradiciškai Naujuosius metus sutinka šiame plačiame bulvare, kuris tęsiasi nuo Santarvės aikštės iki garsiosios Triumfo arkos.
Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)