Per du reidus Gizos muchafazoje buvo nukauta 30 „teroristų“, o kiti 10 buvo nukauti neramumų krečiamoje Šiaurės Sinajaus muchafazoje, pranešama ministerijos pareiškime.

Pareiškime taip pat nurodyta, kad pareigūnai veikė gavę informacijos, jog įtariamieji planavo surengti keletą atakų prieš valstybines ir turizmo įstaigas bei bažnyčias.

„Nacionalinio saugumo tarnyba gavo informacijos, kad teroristų grupė planavo įvykdyti kelis išpuolius, nukreiptus prieš valstybines institucijas, ypač ekonomines, taip pat prieš turizmui svarbius objektus, ginkluotąsias pajėgas, policiją ir krikščioniškąsias garbinimo vietas“, – teigiama pareiškime.

Remdamasi gauta informacija, policija vienu metu surengė reidus Gizoje ir Šiaurės Sinajuje, kurių metu nukovė iš viso 40 teroristų.

Gizoje buvo įvykdyti du reidai: per pirmąjį žuvo 14 įtariamųjų, o per antrąjį – 16 įtariamųjų. Kiti teroristai nukauti Šiaurės Sinajaus sostinėje Ariše.

Nurodoma, kad policija rado daug ginklų ir šaudmenų, taip pat bombų gamybai naudojamų medžiagų.

Pareigūnai pranešė, kad trys vietnamiečiai turistai ir jų gidas egiptietis žuvo penktadienį pakelės bombai sprogus prie autobuso, važiavusio netoli Gizos piramidžių šalia Kairo.

Valstybinės prokuratūros pranešime nurodoma, kad savadarbės bombos sprogimas Kairo priemiestyje Gizoje sužeidė dar 11 turistų iš Vietnamo ir nedidelį autobusą vairavusį egiptietį.

Sprogmuo buvo padėtas prie sienos Haramo rajone, Marijutijos gatvėje, netoli plynaukštės, kurioje stovi garsiosios Gizos piramidės.

Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė.

Pastaraisiais metais Egiptui gyvybiškai svarbi turizmo pramonė bando atsigauti nuo teroristų išpuolių ir nestabilios padėties šalies viduje.

Su grupuote „Islamo valstybė“ (IS) siejami džihadistai yra prisiėmę atsakomybę už ankstesnius išpuolius, įskaitant atakas prieš Egipto koptų krikščionių mažumą, kuri sudaro apie 10 proc. šalies gyventojų.

Šių metų vasarį Egipto kariuomenė pradėjo didelio masto operaciją, pavadintą „Sinajus 2018“, skirtą išvalyti Sinajaus pusiasalį nuo IS džihadistų. Ši operacija buvo surengta reaguojant į mečetės užpuolimą pusiasalio šiaurėje, per kurį žuvo daugiau kaip 300 žmonių.

Skaičiuojama, kad nuo operacijos pradžios „kareiviai ir policijos pareigūnai šiaurėje ir Sinajaus centre“ nukovė 450 džihadistų, naujienų agentūrai AFP nurodė kariuomenės atstovas Tameras al Rifai (Tameras Rifajus).

Kariuomenės duomenimis, per operaciją žuvo ir apie 30 karių.