Mary Robinson BBC radijo laidai „4's Today“ sakė, kad Dubajaus valdytojo šeicho Mohammedo bin Rashido al Maktoumo žmona princesė Haya paprašė jos pagalbos dėl dukters princesės Latifos.

Latifos nematyti viešumoje nuo kovo mėnesio, kai ji, kaip teigiama, pabėgusi iš Dubajaus buvo sučiupta jūroje netoli Indijos krantų.

Tuo laikotarpiu interneto platformoje „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše princesė tvirtino paliekanti Dubajų dėl šeimos jai primestų suvaržymų.

M. Robinson, kuri buvo matoma su princese Latifa anksčiau šį mėnesį JAE valdžios išplatintose nuotraukose, sakė, kad jos buvo paprašyta „padėti išspręsti šeimos dilemą“.

Princesė Haya, Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas

„Dilema buvo tai, kad Latifa yra pažeidžiama, ji sutrikusi. Ji nufilmavo vaizdo įrašą, dėl kurio dabar gailisi, ir suplanavo pabėgimą ar tai, kas buvo pabėgimo plano dalis“, – kalbėjo buvusi JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė.

„Pietavau su ja. Ji labai maloni jauna moteris, tačiau yra akivaizdžiai sutrikusi, jai akivaizdžiai reikia medicininės priežiūros, kuri ir yra teikiama“, – sakė M. Robinson ir pridūrė, jog Latifos šeima „nenori, kad ji toliau kęstų viešumą“.

Anot M. Robinson, princesė Latifa susidūrė su rimtomis sveikatos problemomis, jai teikiama „psichiatrinė pagalba“. Tačiau daugiau jokių detalių apie Dubajaus valdytojo dukters būklę ji nepateikė.

M. Robinson 1990-1997 metais užėmė Airijos prezidento postą, o vėliau, 1997-2002 metais, buvo JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė.

74 metų M. Robinson sakė, jog apie savo susitikimą su princese Latifa ji kalbėjosi su dabartine JT žmogaus teisių komisare Michelle Bachelet, taip pat žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) vadovu Kennethu Rothu. Kovą ji planuoja sugrįžti į Dubajų.

Apie princesės bandymą pasprukti informuoti šaltiniai sakė, kad pirmiausia ji nukeliavo į Omaną, o ten sėdo į jachtą, kurią apsupo Indijos karinio jūrų laivyno laivai. Anot jų, jachta buvo parplukdyta į JAE.

Dubajaus vyriausybei artimas šaltinis naujienų agentūrai AFP balandį sakė, kad princesė buvo „sugrąžinta“ į Dubajų.