Parlamento nariai šiam žingsniui pritarė 102 balsais prieš du, premjero Benjamino Netanyahu koalicijai pirmadienį susitarus surengti pirmalaikius rinkimus.

Gynybos ministrui Avigdorui Liebermanui lapkritį atsistatydinus dėl kontroversiškos paliaubų Gazos Ruože sutarties ministro pirmininko koalicija buvo likusi su vienos vietos dauguma.

Tuo metu partijų lyderiai nesugebėjo susitarti dėl svarbaus įstatymo, reguliuojančio žydų ultraortodoksų šaukimą į privalomąją karinę tarnybą, ir tai buvo tariama priežastis žengti į pirmalaikius rinkimus.

Vis dėlto analitikai sako, kad B. Netanyahu norėjo užsitikrinti rinkimus prieš generaliniam prokurorui Avichai Mandelblitui (Avičajui Mandelblitui) paskelbiant savo sprendimą, ar premjerui turi būti pateikti kaltinimai pagal tris korupcijos bylas.

Joks oficialaus termino tokiam apsisprendimui nėra, bet žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad generalinis prokuroras savo nuomonę galėtų paskelbti maždaug balandžio viduryje.

Dabar politikai pereina į rinkimų kampanijos režimą, o B. Netanyahu trečiadienį Jeruzalėje susitiko su izraeliečių nausėdijų okupuotame Vakarų Krante lyderiais ir išsakė argumentų, kodėl jie turėtų toliau jį palaikyti.

Dabartinė B. Netanyahu koalicija laikoma dešiniausia per Izraelio istoriją.

„Matysime kairiųjų mėginimą nuversti mūsų valdžią su žiniasklaidos ir kitų pagalba“, – sakė premjeras.

„Jiems negali pasisekti, nes jeigu taip nutiktų, tai sukeltų aiškų pavojų nausėdijų judėjimui“, – pridūrė jis.

Ragindamas palaikyti jį per rinkimus B. Netanyahu sakė žydų nausėdijų lyderiams, kad jie savo ateities palestiniečių teritorijose neturėtų laikyti garantuota.

„Turime uoliai dirbti, taip pat kartu su dabartine Amerikos administracija, dėl didelių pasiekimų, mūsų atneštų nausėdijoms“, – sakoma premjero kalbos ištraukose, paskelbtose jo kanceliarijos.

B. Netanyahu stengiasi save vaizduoti kaip nausėdijų gynėją, bet naujakurių lyderiai teigia, kad jis nuveikė nepakankamai. Pažymėtina, kad Vakarų Kranto žydų gyvenviečių trys iškilūs lyderiai trečiadienio susitikime protestuodami nedalyvavo.

Vis dėlto kai kurie svarbūs premjero koalicijos nariai yra tvirtai palaikomi nausėdijų bendruomenės ir yra nusistatę prieš palestiniečių valstybės įkūrimą.