Kelios svarbios agentūros nutraukė darbą šeštadienį 0 val. 1 min. Vašingtono (7 val. 1 min. Lietuvos) laiku, nors Kapitolijuje tęsėsi paskutinės minutės derybos tarp Baltųjų rūmų pareigūnų ir abiejų partijų Kongreso lyderių.

D. Trumpas tvirtai užsibrėžė išpildyti pažadą skirti 5 mlrd. dolerių tvoros prie JAV sienos su Meksika statyboms. Demokratai prieš šį projektą yra griežtai nusistatę, o nesugebėjimas rasti bendros kalbos reiškia, kad dešimčių federalinių įstaigų finansavimas nutrūko šeštadienio vidurnaktį.

Šis uždarymas – jau trečias šiais metais, bet kol kas neaišku, kiek jis truks. D. Trumpas penktadienį vakare išreiškė viltį, kad tokia padėtis „ilgai netruks“, nors anksčiau tvirtino esąs pasiruošęs ilgam uždarymui.

Padėtis atrodo bloga: metų pabaigos švenčių laikotarpiu apie 800 tūkst. federalinių darbuotojų turės išeiti neapmokamų atostogų arba dirbti be atlyginimo.

Tačiau netgi perspektyva, kad didelė dalis vyriausybės darbuotojų negaus atlyginimų, nepaskatino įstatymų leidėjų arba prezidento imtis veiksmų.

Atstovų Rūmai penktadienį prieš 19 val. paskelbė posėdžių pertrauką, nesiėmę jokių žingsnių, kad būtų išvengta įstaigų uždarymo. Praėjus valandai duris užvėrė ir Senatas.

Abejų Kongreso rūmų nariai vėl pradės posėdžius šeštadienio vidurdienį.

Apie trys ketvirtadaliai vyriausybės, įskaitant kariuomenę ir Sveikatos apsaugos ir paslaugų departamentą, tebebus visiškai finansuojami iki 2019-ųjų rugsėjo, tad šeštadienį be lėšų liko apie 25 proc. federalinių įstaigų.

Namo bus išsiųsti dauguma Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) darbuotojų, taip pat Prekybos departamento personalas ir daug darbuotojų Krašto saugumo, Teisingumo, Žemės ūkio ir Valstybės departamentuose.

Nacionaliniai parkai liks atidaryti, bet dauguma jų darbuotojų liks namuose.

Svarbiausios saugumo funkcijos bus toliau palaikomos, bet ginčai dėl biudžeto ir netikrumas paaštrino tvyrantį chaoso pojūtį Vašingtone, taip pat sukrėstame ketvirtadienį paskelbto gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso atsistatydinimo.

Volstritas savo ruožtu užbaigė jam blogiausią per pastarąjį dešimtmetį savaitę, penktadienį patyręs naujų nuosmukių.

Vašingtono nesugebėjimas atlikti vienos būtiniausių savo funkcijų – užtikrinti sklandų vyriausybės darbą – pakurstė didelį nusivylimą ir nerimą.

„Pasiruošę uždarymui“

„Nuo demokratų priklauso, ar šį vakarą įvyks uždarymas, ar ne“, – anksčiau penktadienį pareiškė D. Trumpas, kaltindamas dėl šios krizės savo politinius oponentus.

„Tikiuosi, kad to nebus, bet esame visiškai pasiruošę labai ilgam uždarymui“, – pridūrė prezidentas.

Senatoriai sakė žurnalistams, kad abiejų partijų Kongreso lyderiai užkulisiuose derasi su Baltųjų rūmų pareigūnais, įskaitant viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, D. Trumpo žentą ir patarėją Jaredą Kushnerį (Džaredą Kušnerį) ir būsimąjį personalo vadovą Micką Mulvaney.

Šis įtakingas trejetas lakstė iš vieno Kapitolijaus galo į kitą, ieškodami galimybių pasiekti proveržį derybose su respublikonais ir demokratais.

Tačiau penktadienį šio proveržio nebuvo.

Jeigu jiems galiausiai pavyktų susitarti, finansavimo projektas galėtų būti greitai priimtas Kongreso ir pateiktas pasirašyti prezidentui, sakė Senato respublikonas Bobas Corkeris.

„Dabar tiek nuo respublikonų, tiek nuo demokratų priklauso vyriausybės finansavimo sėkmė arba nesėkmė“, – aiškino jis.

Vienas iš pagrindinių svarstomų klausimų yra siūlymas skirti 1,6 mlrd. dolerių sienos apsaugai, įtrauktas į Senato parengtą projektą, AFP sakė antrasis pagal rangą Senato respublikonas Johnas Cornynas.

Tačiau Atstovų Rūmų konservatyvusis sparnas tikriausiai nebus patenkintas šia suma.

„Susitarimo nėra“, – Atstovų Rūmų ultrakonservatyviosios „Laisvės“ grupės pirmininkas Markas Meadowsas sakė žurnalistams išeidamas iš Senato patalpose vykusio uždaro pasitarimo.

„Žarstomi įvairiausi skaičiai“, bet 1,6 mlrd. dolerių maksimali suma sienos apsaugai „nėra priimtina“.
J. Cornynas leido suprasti, kad susitarimą bus įmanoma pasiekti ne įsikibus laikantis savo pozicijos, o leidžiantis į logišką kompromisą.

„Atstovų Rūmai siūlo penkis (milijardus dolerių sienos apsaugai), demokratai – nulį“, – sakė jis.

„Vargu ar reikalingas raketų mokslas rasti (kompromisinį) skaičių“, – pridūrė senatorius.

„Įkaitė“

D. Trumpas ketvirtadienį persigalvojo ir atmetė projektą, vienbalsiai priimtą Senato ir svarstytą Atstovų Rūmų.

Šiuo dokumentu vyriausybės finansavimas turėtų būti pratęstas iki vasario 8 dienos, bet juo nenumatoma skirti kokių nors pinigų tvoros prie JAV ir Meksikos sienos statyboms, nors šį projektą D. Trumpas stumia nuo pat savo prezidentinės kampanijos pradžios 2015 metais.

Demokratai D. Trumpą vaizdavo kaip Grinčą, pavogusį metų pabaigos švenčių džiaugsmą.

„Šį #uždarymą jums atnešė @POTUS (JAV prezidentas) ir @HouseGOP (Atstovų Rūmų respublikonai)“, – savo „Twitter“ žinutėje rato Atstovų Rūmų narė Kathleen Rice.

„Užuot priėmę Senato (parengtą) finansavimo įstatymą, jie nusprendė laikyti šią šalį įkaite“, – pridūrė ji.

M. Meadowsas ir kiti įtakingi konservatyviojo sparno komentatoriai reikalavo, kad prezidentas laikytųsi priešrinkiminių pažadų, o D. Trumpas atkakliai laikėsi savo idėjos pastatyti sieną.

„Sienos veikia, patinka mums tai ar ne, – ketvirtadienį sakė prezidentas. – Jos veikia geriau nei kas kita.“

Demokratai savo ruožtu irgi neketino nusileisti ir sakė nepalaikysiantys finansavimo projekto, numatančio skirti lėšų atsitvėrimui nuo Meksikos.

Respublikonai vis tiek neatlyžo ir parengė naują projektą, išpildantį prezidento reikalavimus. Juo numatoma skirti 5,7 mlrd. dolerių pasienio tvorai ir 7,8 mlrd. dolerių – stichinių nelaimių padariniams šalinti.

Šis projektas buvo priimtas Atstovų Rūmuose, bet be demokratų palaikymo.

Tačiau Senate šis projektas iškart užstrigo.

D. Trumpas planavo penktadienį išskristi į Floridą ir sutikti ten Kalėdas, bet buvo priverstas pakeisti savo planus ir mėginti gelbėti susitarimą.

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris sakė, kad D. Trumpas Vašingtone kursto „chaosą“ ir kad prezidento atsitraukimas yra vienintelė galimybė išeiti iš šios aplavietės.

„Trumpo ožiavimasis gali lemti vyriausybės uždarymą, – ketvirtadienio vakarą sakė demokratų senatorius. – Tai nepadės jam gauti savo sienos.“

Šių metų pradžioje JAV vyriausybės tarnybos jau buvo dukart trumpam uždarytos.

Daug didesnę sumaištį sukėlęs uždarymas 2013 metais truko 16 dienų. Tąsyk apie 800 tūkst. federalinių darbuotojų buvo išleisti neapmokamų atostogų, įsiplieskus ginčui dėl finansavimo tuomečio prezidento Baracko Obamos inicijuotai sveikatos apsaugos sistemos pertvarkai.