Pats V. Orbanas jaučiasi saugus, iškovojęs tris iš eilės pergales rinkimuose ir sustiprinęs savo ES šalininkų, remiančių antimigracijos politiką, gretas. Tad V. Orbanas uoliai gina neliberalią politiką Balkanų regione, kol kas pernelyg nesijaudindamas dėl protestų Budapešto gatvėse.

„Jis didina savo įtaką ir ekonominėje sferoje , – sakė Belgrado saugumo politikos tyrimų instituto vadovė Sonja Stojanovic Gajic. Pasak S. S. Gajic, prieš mūsų akis akivaizdus „receptas“, kaip „čiuptuvėliais“ apraizgyti valstybę ir vykdyti autoritarinį valdymą.

Ataka dviem frontais per politinius aljansus ir verslo sandorius, nuo žiniasklaidos iki statybos bei bankininkystės sektorių, suteikia V. Orbanui nestandartinės svarbos vaidmenį labiausiai nestabiliame Europos regione, kur susiduria Rusijos, Europos ir Jungtinių Valstijų interesai ir kur įtakos siekia tokios šalys kaip Kinija ir Turkija.

Savo įtaką jis pademonstravo šių metų lapkritį, kai buvęs Makedonijos ministras pirmininkas Nikola Grujevskis pasiprašė prieglobsčio, bėgdamas nuo jam skirtos dvejų metų įkalinimo bausmės savo šalyje. Vengrija nusprendė suteikti politinį prieglobstį pabėgusiam Makedonijos ekspremjerui.

Makedonija, buvusi Jugoslavijos respublika, yra viena iš šalių, kur Vengrijos įtaka juntama labiausiai. N. Grujevskis, vadovavęs Makedonijos vyriausybei 2006-2016 metais, yra laikomas artimu Vengrijos premjero Viktoro Orbano sąjungininku.

Vengrijos vyriausybė lapkritį skelbė laikanti Makedoniją „strategine partnere ir svarbia sąjungininke“. Vengrijos opozicinės partijos reikalavo, kad V. Orbano vyriausybė atmestų šį prieglobsčio prašymą ir išduotų N. Grujevskį Makedonijai.

Nikola Grujevskis, Viktoras Orbanas

Kitoje buvusioje Jugoslavijos respublikoje, Slovėnijoje, V. Orbano remiamas kandidatas Janezas Jansa, prieš imigraciją pasisakančios centro dešiniosios Slovėnijos demokratų partijos vadovas, birželį surinko daugumą balsų per vykusius Slovėnijos parlamento rinkimus, bet jam nepavyko suformuoti vyriausybės, ir tai rodo, kad Vengrijos įtaka čia ribota. V. Orbanas vis dėlto išlaiko nemažą įtaką vakarų Balkanuose, kur šalys dar siekia prisijungti prie Europos Sąjungos ir nori susibičiuliauti su jos nare.

Ko gero, opiausias Vengrijos lyderio tikslas, artėjant gegužę numatytiems Europos Parlamento rinkimams, yra suvienyti jėgas, paklūstančias jo prieš imigrantus nukreiptai retorikai, ir tai kelia nerimą pagrindinėms politinėms grupėms.

„V. Orbanas taip pat siekia sutvirtinti savo pozicijas būsimoms kovoms Europos Sąjungoje“, – pažymėjo Zagrebo universiteto politinių mokslų profesorius Zarko Puhovskis.

Medžioklės plotas

Vengrijos bendrovėms Balkanai jau seniai buvo tapę „medžioklės plotu“. Investicijoms, susijusioms su V. Orbano aplinka, teikiama pirmenybė, palyginti su labiau tradiciniais verslo ryšiais, kurie taip pat plečiasi ir stiprėja.

„OTP Bank Nyrt.“, didžiausias Vengrijos kreditorius, kurio pirmininkas palaiko glaudžius ryšius su V. Orbanu, superka kitus kreditorius buvusioje Jugoslavijos teritorijoje ir Bulgarijoje. Perdirbėja „Mol Nyrt.“ ilgai bylinėjosi su Zagrebo vyriausybe dėl savo padalinio INA Kroatijoje, aktyviai remiama V. Orbano administracijos.

Vengrijos sprendimas suteikti politinį prieglobstį pabėgusiam Makedonijos ekspremjerui N. Gruevskiui, taip pat atsisakymas išduoti „Mol“ vyriausiąjį vykdomąjį pareigūną pagal Kroatijos išduotą arešto orderį rodo, kad V. Orbanas pasirengęs stoti prieš Europos Sąjungą. Ypač jeigu jis mano, kad tokia strategija yra naudinga jo paties šaliai ar Rusijai, kur jis palaiko ryšius su prezidentu Vladimiru Putinu, teigia buvusi Kroatijos užsienio ministrė Vesna Pusic.

Viktoras Orbanas

„Nepakantumo žavesys“

„Įprastas V. Orbano įtakos „vardiklis“ vakarų Balkanų regione ir Vidurio bei Rytų Europoje yra ne investicijos, o nepakantumo režimas, kuris žavi politinį elitą“, – sakė Liublianoje įsikūrusio Tarptautinių ryšių centro užsienio politikos apžvalgininkas Farisas Kocan‘as.

Kitas eilėje prisijungti prie įtakingiausių regiono verslo aplinkos dalyvių yra Lorincas Meszarosas, V. Orbano vaikystės draugas, kuris labai greit pakilo į aukščiausias pozicijas Vengrijos turtuolių sąraše. Jam priklauso įspūdingi įvairių pramonės sektorių akcijų paketai – nuo jėgainių iki turizmo. „Opus Global Nyrt.“, jo pagrindinė investicinė bendrovė, pasiskelbė pasirengusi tarptautinės plėtros kampanijai. Opozicija jį apkaltino sudarius priedangą V. Orbano turtams, abu vyrai tokius kaltinimus neigia.

Dar daugiau investicijų

Lorincas Meszarosas, nusipirkęs futbolo komandą 2016 metais, stato stadioną Kroatijoje. Bendrovė, kuri anksčiau priklausė V. Orbano žentui, aktyviai vykdė operacijas Serbijoje, naudodamasi savo įgaliojimais, įgytais sudarius Vengrijos viešojo pirkimo sutartis dėl gatvių apšvietimo užsakymų, pranešė Budapešto savaitraštis HVG, cituodamas Serbijos pareigūnus ir įmonės ataskaitas.

V. Orbanas ir jo sąjungininkai Balkanų politikoje įžvelgia didesnio stabilumo siekį per ES integraciją ir prekybos santykius, teigia Budapešto Užsienio reikalų ir prekybos instituto, priklausančio vyriausybės įsteigtam fondui, mokslinė bendradarbė Anna Orosz.

„Viena iš priežasčių, dėl kurios Vengrija yra tiek susitelkusi ties regionu, yra ta, kad ekonominiai ryšiai vis labiau plečiasi ir stiprėja, – sakė A. Orosz. – Prekybos apimtys padidėjo, iš Vengrijos sulaukiama vis daugiau investicijų“.