JAV Valstybės departamentas nurodė informavęs Kongresą apie planus parduoti Turkijai „Patriot“ kompleksų paketą, sudarytą iš 80 raketų „Patriot“ (PAC-2), 60 raketų gaudyklių PAC-3 ir susijusios įrangos.

„Siūlomas pardavimas padidins Turkijos kariuomenės gynybos pajėgumus, siekiant apsisaugoti nuo priešiškos agresijos ir ginti NATO sąjungininkus, galinčius dalyvauti mokymuose ir veikti Turkijos teritorijoje“, – sakoma departamento pranešime.

Ankara prieš metus paskelbė susitarusi su Rusija įsigyti modernių zenitinių raketų kompleksų S-400. Šis žingsnis išprovokavo NATO sąjungininkių priekaištų.

Vienas Valstybės departamento pareigūnas sakė, kad Turkijos apsisprendimas pirkti S-400 gali užverti jai galimybę įsigyti JAV gamybos 5-osios kartos naikintuvų F-35.

Turkijai taip pat gresia JAV įstatymų numatytos sankcijos, susijusios su gynybinės įrangos pirkimu, jeigu sandoris su Rusija būtų įgyvendinamas, pridūrė pareigūnas, pageidavęs, kad jo vardas nebūtų viešinamas.

Pirkinys iš Rusijos „sukeltų rimtų padarinių JAV galimybėms tvarkyti reikalus su Turkija visame gynybos (sektoriaus) prekybos spektre“, nurodė pareigūnas.

„Svarbu, kad NATO šalys įsigytų karinės įrangos, suderinamos su NATO sistemomis. Rusiška sistema šio standarto neatitiktų“, – aiškino jis.

Pranešimas apie „Patriot“ pardavimą Turkijai buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtos žinios, kad Amerikos pajėgos įveikė džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, todėl iš šios šalies bus išvestas amerikiečių kontingentas.

Sirijoje dislokuoti amerikiečių kariai buvo faktinis skydas nuo Turkijos karinės kampanijos prieš kaimynėje šalyje veikiančius kurdų kovotojus.

Kol kas nėra jokių požymių, kad abu pranešimai yra susiję, nors D. Trumpas yra leidęs suprasti, kad ginkluotės pardavimai yra vienas iš jo prioritetų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pažadėjo prireikus „pašalinti“ kurdų kovotojus ir nurodė pasikalbėjęs telefonu su D. Trumpu bei susitaręs bendradarbiauti su amerikiečiais dėl Sirijos.