Abu diplomatai įtariami „dalyvavę veikloje, kenkiančioje šalies saugumui“, žurnalistams sakė Albanijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Edlira Prendi. Ji pridūrė, kad šis sprendimas buvo priimtas pasikonsultavus su kitomis šalimis.

Atstovė nesutiko atskleisti išsiunčiamų diplomatų vardų ir jų numanomų pažeidimų pobūdžio.

Tačiau šį sprendimą sveikinančiame pranešime JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo rašo, kad abu diplomatai yra „Irano agentai, planavę teroristinius išpuolius Albanijoje“.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas nurodė, kad vienas iš diplomatų yra ambasadorius.

„Albanijos ministras pirmininkas Edi Rama ką tik išsiuntė Irano ambasadorių, siųsdamas signalą Irano lyderiams, kad jų palaikymas terorizmui nebus toleruojamas“, – J. Boltonas rašė per „Twitter“.

„Palaikome premjerą Ramą ir Albanijos žmones, besipriešinančius beatodairiškam Irano vaidmeniui Europoje ir visame pasaulyje“, – pridūrė jis.

Albanijos televizija „Top Channel“ pranešė, kad iraniečiai įtariami ryšiais su įtariamu sąmokslu surengti išpuolį per 2016 metų Pasaulio futbolo čempionato rungtynes tarp Albanijos ir Izraelio rinktinių.

Po šių rungtynių Albanijoje ir Kosove dėl numanomų ryšių su šiuo sąmokslu buvo suimta apie 20 žmonių.

JAV tarnybų ir Jungtinių Tautų prašymu Albanija 2013 metais sutiko priimti apie 3 000 asmenų, priklausančių iraniečių opozicijos grupei „Liaudės mudžahidų organizacija“ (PMOI).

Jų perkėlimas iš vienos stovyklos Irake buvo baigtas 2016 metais, kai į Albaniją išvyko paskutinieji 280 iraniečių. Šiuo metu jie gyvena viename komplekse šalies šiaurės vakaruose.