Maskva ir Tokijas techniškai vis dar kariauja, ir nė viena šalis nėra pasirengusi nusileisti ginče dėl to, kam priklauso salos, kurias Sovietų Sąjunga užėmė Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

Kareiviai į naujus bendrabučius galės įsikraustyti iki šių metų pabaigos, sakoma pirmadienį paskelbtame Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Pasak ministerijos, šiuose būstų kompleksuose gali apsigyventi 188 karių kontraktininkų šeimos.

Pranešime priduriama, kad naujosios kareivinės yra „karinės ir socialinės infrastruktūros vystymo“ salose dalis.

Japonijos užsienio reikalų ministras Taro Kono spaudos konferencijoje antradienį ryte sakė, kad Tokijas protestuos dėl tokio žingsnio.

Dvejos rusų kareivinės yra Iturupo saloje, o kitos dvejos – Kunaširo saloje.

Rusijos gynybos ministerijos televizija „Zvezda“ parodė naująsias kareivines ir pranešė, kad ten taip pat statomi darželiai bei sporto centrai karių šeimoms.

Lapkričio mėnesį Rusija ir Japonija susitarė spartinti derybas dėl oficialaus karo veiksmų užbaigimo, kaip atramos tašku pasinaudojant sovietinių laikų taikos deklaracija, tad keturių ginčijamų salų likimas neaiškus.

1956-ųjų taikos deklaracija buvo atkurti diplomatiniai ryšiai, bet dėl šio teritorinio ginčo Tokijas ir Maskva nepasirašė oficialios taikos sutarties.

Tuo metu Rusija pasiūlė duoti Japonijai dvi mažiausias salas strateginėje vietoje esančioje Kurilų salų grandinėje, kurią sovietų pajėgos okupavo 1945 metais. Mainais Maskva norėjo, kad Japonija sutiktų su sutartimi ir kad rusams liktų didesniosios salos.

Japonija, kuri ir toliau reiškia pretenzijas į visas keturias salas, idėją atmetė.