Toks pareiškimas buvo padarytas intensyvėjant kritikai dėl Saudo Arabijos vaidmens nužudant žurnalistą Jamalą Khashoggi ir dėl Rijado vadovaujamo karo Jemene.

Anksčiau J. Trudeau sakė, kad būtų „itin sunku“ pasitraukti iš ankstesnės konservatorių administracijos pasirašyto kontrakto „be pernelyg didelių baudų kanadiečiams“.

Tačiau pasirodžius įrodymams dėl tiesioginio Saudo Arabijos dalyvavimo spalio 2 dieną nužudant J. Khashoggi, Kanada lapkričio pabaigoje paskelbė sankcijas 17-ai su šia žmogžudyste siejamų Saudo Arabijos piliečių.

„Žurnalisto nužudymas yra absoliučiai nepriimtinas, štai kodėl Kanada nuo pat pradžių dėl to reikalavo atsakymų ir sprendimų“, – sekmadienį interviu televizijai CTV sakė J. Trudeau.

„Tiesą sakant, paveldėjome 15 mlrd. (Kanados) dolerių (9,9 mlrd. eurų) vertės kontraktą eksportuoti į Saudo Arabiją šarvuotųjų transporterių, kurį pasirašė (buvęs ministras pirmininkas) Stephenas Harperis“, – sakė jis.

„Užsiimame eksporto leidimais norėdami pasižiūrėti, ar yra koks nors būdas nebeeksportuoti šių mašinų į Saudo Arabiją“, – pridūrė jis.

Bauda už kontrakto nutraukimą galėtų viršyti 1 mlrd. Kanados dolerių (0,66 mlrd. eurų), spalio mėnesį radijui CBC sakė J. Trudeau.

Politiniai oponentai ir žmogaus teisių gynėjai kritikavo ministrą pirmininką už tai, kad jis neatšaukia minimo kontrakto.

Istorinė Kanados ginklų eksporto sutartis

Londone Ontarijuje įsikūrusi kompanija „General Dynamic Land Systems Canada“ 2014 metais pasirašė sutartį pristatyti Saudo Arabijai 928 šarvuotas mašinas „LAV 6“. Tai buvo didžiausia ginklų tiekimo sutartis per Kanados istoriją.

Tačiau anksčiau šiais metais, vykstant protestams, kontraktas buvo apkarpytas iki 742 šarvuotų mašinų – atsisakant sunkių, patrankomis aprūpintų puolamųjų versijų, kurios, kaip perspėjo aktyvistai ir opozicijos politikai, galėtų būti panaudotos prieš civilius ir siekiant padėti Rijadui kariauti Jemene.

JAV gyvenęs Saudo Arabijos pilietis J. Khashoggi, kuris rašydavo amerikiečių laikraščiui „The Washington Post“ ir kritikuodavo karalystės sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną, buvo atviliotas į Saudo Arabijos konsulatą Stambule ir nužudytas, nurodo Turkijos pareigūnai. Jie taip pat teigia, kad po nužudymo žurnalisto palaikai buvo supjaustyti.

Saudo Arabija ilgai neigė, kad yra kaip nors susijusi su J. Khashoggi nužudymu, bet paskui pripažino atsakomybę už šią žmogžudystę ir nurodė, kad dėl jos sulaikė 21 asmenį. Tačiau JAV žiniasklaidai nutekintoje CŽV analizėje kaltinamas pats Saudo Arabijos sosto įpėdinis ir de facto valdytojas M. bin Salmanas.

Spalio mėnesį Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad jos šalis dėl J. Khashoggi nužudymo sustabdys ginklų pardavimą Saudo Arabijai.

Kanados ir Saudo Arabijos santykiai pastaraisiais mėnesiais išgyvena krizę.

Rijadas rugpjūtį išvarė Otavos ambasadorių ir nutraukė visus prekybinius bei investicinius ryšius, taip protestuodamas prieš griežtus Kanados reikalavimus paleisti kalinamus žmogaus teisių gynėjus.