Darbo ir pensijų ministrė Amber Rudd sakė, kad „Brexit“ procesas gali būti sėkmingas, „jeigu politikai norės išmėginti kitokį būdą ir tik tuomet, jeigu norinčiųjų kas geriausiai šiai šaliai koalicija mažiau ginčytųsi ir truputį labiau nusileistų“.

Jos nuomonė, išsakyta dienraščio „Daily Mail“ paskelbtame straipsnyje, nuskambėjo premjerei Theresai May grįžus iš ES viršūnių susitikimo Briuselyje be jokių garantijų, anot vyriausybės vadovės, reikalingų, kad ji galėtų prastumti „Brexit“ sutartį Bendruomenių Rūmuose.

Šiuo metu tik nedaugelis mano, kad per 17 mėnesių trukusias įtemptas derybas su Briuseliu parengta sutartis bus patvirtinta per sausį planuojamą surengti balsavimą parlamente.

Tokiu atveju veikiausiai išsipildytų nuogąstavimai, jog Jungtinė Karalystė kovo 29 dieną išstos iš ES neturėdama jokios galiojančios sutarties dėl tolesnių ryšių.

Per 2016 metų referendumą A. Rudd, tuo metu dirbusi moterų ir lygių teisių ministre, priešinosi „Brexit“. Kaip rašo dienraštis „The Times“, ji buvo viena iš penkių kabineto narių, diskutavusių, ar žlugus Th. May sutarčiai reikėtų pakartotinio referendumo.

Ministrė pirmininkė ne kartą pasisakė prieš antrąjį referendumą, bet tarp opozicijos leiboristų įstatymų leidėjų ši idėja įgyja vis didesnį palaikymą.

Tuo metu Briuselyje ES lyderiai atmetė galimybę surengti naujų derybų dėl „Brexit“ sutartie, o keli sakė, kad šio dokumento ratifikacijos problemą gali išspręsti tik įstatymų leidėjai.

Tačiau valdančioji Konservatorių partija šiuo klausimu smarkiai susiskaldžiusi, o griežtojo „Brexit“ šalininkai šią savaitę inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo premjere.

Th. May interpeliaciją atlaikė, bet prieš ją balsavo 117 torių įstatymų leidėjų – daugiau kaip trečdalis Konservatorių parlamentinės frakcijos.

Po šio balsavimo premjerė paragino visas stovyklas susivienyti, bet patarėjai aiškino, kad Th. May turėjo omenyje konservatorius ir jų sąjungininkę Šiaurės Airijos demokratinę junionistų partiją (DUP), taip pat nusistačiusią prieš „Brexit“ susitarimą.

Keletas leiboristų įstatymų leidėjų skundėsi, kad Th. May nemėgino siekti jų palaikymo, kad užtikrintų sutarties patvirtinimą parlamente.

Tačiau daugelis konservatorių kaltina leiboristų lyderį Jeremy Corbyną (Džeremį Korbiną) priešinantis „Brexit“ sutarčiai dėl politinių priežasčių, ne dėl dokumento turinio. Anot jų, opozicijos lyderis viliasi, kad chaosas vyriausybėje paskatins paskelbti pirmalaikius rinkimus.

Šiuo metu J. Corbynas reikalauja, kad įstatymų leidėjai dėl Th. May sutarties balsuotų ateinančią savaitę. Penktadienį jis apkaltino premjerę „beatodairiškai tempiant laiką“, artėjant JK išstojimo iš ES terminui – kovo 29-ajai.

Leiboristų lyderis junta spaudimą inicijuoti visų Bendruomenių rūmų balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe, bet kol kas jis nesiryžo tokiam žingsniui, nes mano, kad Th. May gali laimėti.