Karas Jemene pražudė tūkstančius žmonių ir sukėlė šalyje didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę.

„Jemenas dabar išgyvena didžiausią pasaulyje humanitarinę katastrofą. JAV buvo Saudo Arabijos partnerė šiame šiurpiame kare. Mes tiekėme bombas, kurias naudoja Saudo Arabija, pildėme degalais lėktuvus, kurie mėto bombas, ir padėjome su žvalgyba“, - sakė nepriklausomas Vermonto senatorius Bernie'is Sandersas.

„85 tūkst. jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų Jemene mirė iš bado ir nuo ligų. Visi požymiai rodo, kad Saudo Arabija naudoja mūsų bombas, siekdama sąmoningai taikytis į civilius arba civilinę infrastruktūrą“, - teigė senatorius Chrisas Murphy'is.

Tačiau rezoliucija laikoma didžiąja dalimi simboline ir mažai tikėtina, kad ji įsigalios. Rezoliucija negali būti svarstoma JAV Atstovų rūmuose iki sausio ir, tikėtina, kad ją bet kuriuo atveju vetuotų prezidentas Donaldas Trumpas, kuris ne kartą reiškė savo paramą Saudo Arabijos režimui. Tačiau Senato balsavimas siunčia svarbią žinią Baltiesiems rūmams.

JAV Senatas taip pat vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kaltinančią Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną dėl žurnalisto Jamalo Khashoggio žmogžudystės spalio mėnesį, ir primygtinai reikalaujančią Karalystės patraukti atsakomybėm atsakingus asmenis.

Rezoliucijoje teigiama, kad Senatas „mano, jog kronprincas M. bin Salmanas yra atsakingas už J. Khashoggio žmogžudystę“. Rezoliucijoje taip pat reikalaujama, kad Saudo Arabija „užtikrintų tinkamą atskaitomybę“ su žurnalisto mirtimi susijusiems asmenims, vykdytų socialines reformas, tarp kurių moterų teisių aktyvisčių paleidimas, ir siektų paliaubų Jemene.